Självledarskap

Ladda hem vår populära guide om självledarskap.

Ladda hem

Så bygger du engagemang i teamet under Covid

Lästid cirka 3 minuter
Digitalt engagemang
Missa inte!

Teamutveckling – så utvecklar du effektiva team

Ladda ner vår populära guide kostnadsfritt genom att ange din e-postadress här.

Minns du när muren föll 1989? Kort därefter drabbades Sverige av en bankkris och 500% ränta. Det var hösten 1992. Sen kom den asiatiska finanskrisen samtidigt som fågelinfluensan 1997. År 2000 fick vi .com-kraschen, följt av SARS 2002, Finanskrisen 2008, Svininfluensan 2009 och Ebola 2014. Till detta la britterna på lite Brexit och samtidigt som vi alla fortsätter värma upp planeten. Och så fortsätter den accelererande digitala revolutionen…

Inte konstigt att det svindlade redan 2019. Och då kom 2020 och med det ett nytt ord, Covid-19, som fått alla tidigare kriser att verka rätt stillsamma. Ingen kan väl längre ifrågasätta att världen är VOKA[1].

Jag har under veckan fått flera frågor om mina tankar kring distansarbete givet Covid och det nya begreppet social distansering. Distansarbete är inget nytt eftersom många företag har team som länge arbetat tvärs gränser, tidszoner, kontinenter och kulturer. Men ledarskap i Covid-19 skiljer sig på två grundläggande punkter. Dels att team som brukar arbeta sida-vid-sida utan förberedelser har tvingats ifrån varandra på obestämd framtid. Dels att den verklighet företagen kommer att verka inom efter krisen kommer att se annorlunda ut från idag – men ingen kan säga hur. Detta skapar en stor osäkerhet och säkert en hel del personlig oro. Vad ska vi göra som chefer i denna situation?

Plötsligt utslängda team. 

Börja med det enkla. Skapa närhet, kommunikation och utrymme för utbyte.

  • Se till att ha flera morgonmöten, alltid med kamera på så att teammedlemmarna får incitament att komma upp, klä på sig, komma igång med dagen.
  • Tala med varje person individuellt flera gånger i veckan, gärna varje dag. En enkel ”check-in” där du frågar ”Hur mår du? Hur går det? Kan jag hjälpa till?”. Med vissa teammedlemmar går det snabbt, med andra tar det längre tid. Lyssna ordentligt och var flexibel.
  • Avsluta veckan med ett gruppmöte: Vad gjorde vi bra den här veckan? Hur kan vi samarbeta ännu bättre nästa vecka? Fokusera inte så mycket på vad ni har gjort, utan snarare hur ni har gjort det.
  • Låt teamet bestämma hur ni ska interagera informellt: många väljer en virtuell fika/lunch, andra väljer att alltid arbeta med kameran på för att kunna småprata. Varför inte en virtuell AW? Det viktiga är att ni minst 1 gång om dagen har informella möten via någon kanal. Var uppmärksam på om någon ofta inte är med, men respektera allas olikheter.

Okänd framtid

Ingen vet hur post-covid tiden kommer att se ut. Vissa kommer komma ut på topp. Samtidigt talas det om omstöpta logistikflöden, säkert många konkurser och lika säkert nya spelare. Också samhället kommer att påverkas i någon form och det talas om risken för massarbetslöshet. I en sån osäkerhet är det ingen idé att du som chef låtsas veta mer om framtiden än andra. ”Embrace your ignorance” brukar min kollega Henrik säga.

Och eftersom du inte vet vad som kommer att hända, använda den kollektiva intelligensen i teamet för att lösa problem i större utsträckning än tidigare, i stort som smått.

Börja också med att formulera teamets syftet. Simon Sinek säger att “no-one remembers you for what you do, they remember you for why you do it.” Om du inte redan har svaret på varför ni finns kan du med fördel ena teamet i ett arbete kring det. När syftet (varför) är klart brukar målen bli lättare att förstå: var ska vi vara till sommaren? I slutet av året? Och det tredje steget handlar om att med teamets kollektiva intelligens hitta vägen från nutid till (osäker) framtid.

Lycka till och passa på att förbereda ditt team för framtiden!

Vill du resonera mer kring ledarskap i Corona-tider, slå en signal.

[1] Volatil, Osäker, Komplex och Ambivalent, fritt översatt från Engelskans Volatile, Uncertain, Complex, Ambiguous

Hur kan vi hjälpa till?

Behöver din organisation hjälp med teamutveckling?

Vi på Stardust hjälper er skapa vinnande team och få dem på plats, i ledningsgrupper eller andra delar av organisationen.

Läs mer om vårt erbjudande kring teamutveckling och boka kostnadsfri rådgivning.

Dela inlägget

Hallå där!

Vill du ha mer kunskap direkt i din inbox och dessutom ta del av nya guider och webbinarier? Prenumerera då här!
Om du inte ser formuläret kan det bero på att du har en ad-blocker aktiverat.
Testa då att avaktivera den.

“Våra gamla typer av organisationer, det vi på Stardust kallar Napoleonorganisationer, har spelat ut sin roll.”