Skapa äkta engagemang på jobbet

Lästid cirka 5 minuter
Author Image
av
Johan Eklund
12 december 2024
engagemang på jobbet
Coachande ledarskap

Coachande ledarskap – maxa dina medarbetares potential

Ladda ner vår populära guide kostnadsfritt.

Engagemang på jobbet är något vi ofta pratar om, men vad krävs egentligen för att få det att hända? Hur bygger man en arbetsplats där människor inte bara dyker upp – utan faktiskt vill bidra med sitt bästa? Här delar Johan Eklund, Stardusts go-to-expert när det kommer till engagemang, konkreta tips, insikter och siffror som visar varför medarbetarengagemang är så viktigt – och hur du skapar det på riktigt.

Medarbetarengagemang är en av de mest underskattade faktorerna för hur företag presterar. Trots att det ofta diskuteras i ledningsgrupper och på HR-avdelningar är det förvånansvärt få som medvetet bygger en arbetsplats där medarbetare är engagerade på riktigt. Så vad krävs egentligen för att gå från en arbetsplats där folk bara “gör sitt jobb” till en där människor trivs, utvecklas och känner sig motiverade att bidra med sitt bästa?

I den här artikeln går vi igenom varför engagemang på arbetsplatsen är så avgörande, vad statistiken säger både globalt och i Sverige, och hur du som ledare kan skapa de rätta förutsättningarna för långsiktigt medarbetarengagemang.

Varför spelar medarbetarengagemang så stor roll?

Engagemang är inget “mjukt värde”. Det är hårdvaluta:

  • Engagerade team är i genomsnitt 21 % mer lönsamma.
  • De har 41 % lägre frånvaro och minskad risk för sjukskrivningar.
  • Företag med högt engagemang har också starkare kundrelationer och bättre innovationsförmåga.

Globalt sett är dock bara 23 % av medarbetarna engagerade i sitt arbete, enligt Gallups rapport State of the Global Workplace 2023. Resten är antingen passiva eller direkt oengagerade, vilket påverkar allt från produktivitet till företagskultur.

Alltså 77% som inte är engagerade! Det är ett oerhört tapp i verkningsgrad!

I Sverige ser situationen något ljusare ut (enligt bland annat Netigates medarbetarrapport från 2021) men fortfarande har vi långt kvar till en nivå där de flesta medarbetare känner sig engagerade.

De vanligaste misstagen – och hur du undviker dem

Trots att många företag säger sig prioritera engagemang är det vanligt att initiativen missar målet. Här är några vanliga fällor:

1. Fokus på symboliska åtgärder och belöning

Det räcker inte att erbjuda fler förmåner som gratis kaffe eller fruktkorgar. Eller ens bonus och högre lön. Sådana insatser kan ge en kortsiktig boost, men de påverkar inte det djupare engagemanget på lång sikt. De handlar mer om ”rättvis” hantering och att undvika missnöje snarare än att skapa engagemang.

Vad gör man istället?

Satsa på åtgärder som faktiskt berör medarbetarnas vardag och det långsiktiga jobbet – exempelvis tydlighet i roller och ansvar, utveckling och mål, syfte och mening. Och att skapa bättre möjligheter för feedback och delaktighet. Att som ledare ta itu med problem och skav i organisationen är också viktigt för att inte undergräva engagemanget.

2. Styrning, mätning och processer som missar målet

Målsättning och mätning är tänkta att skapa tydlighet, möjliggöra prioriteringar, underlätta samarbete, skapa motivation och så vidare. Men alltför ofta ligger dessa processer ”utanför” verksamheten, är för orörliga, orealistiska eller saknar koppling till det man faktiskt gör. Därför bidrar de inte alls, eller till och med negativt.

Vad gör man istället?

Skapa en gemensam förståelse för riktning och prioriteringar. Sätt mål tillsammans som ligger nära i tiden och medvetet kopplas till den övergripande riktningen. Vid behov, var tydlig med vad som INTE ska göras. Undvik att lägga för stort fokus på följdmål, som ofta är resultatet av många händelser, och komplettera istället med ledande mål som har ett tydligt syfte och som medarbetarna kan påverka.

3. Ledarskap som inte når fram

Ett av de största hindren för engagemang är ledare som inte engagerar sig i sina medarbetare och team. När chefer inte visar genuint intresse för sina medarbetare som individer, för gruppen och för att lyckas minskar också motivation och engagemang.

Vad gör man istället?

Utbilda ledare i att vara närvarande, lyssna aktivt och anpassa sitt ledarskap till olika medarbetares behov. Ställ krav och ge återkoppling. Det är när tillit samverkar med krav och uppföljning som engagemanget uppstår.

Så bygger du en företagskultur av engagemang

Här är en konkret modell för att bygga långsiktigt medarbetarengagemang, baserad på både forskning och vår erfarenhet på Stardust:

1. Förtroende som fundament

Engagemang börjar med en arbetsmiljö där människor känner sig trygga och respekterade. Förtroende är grunden för allt. Exempel på åtgärder:

  • Inför transparens i beslutsprocesser, så att medarbetarna förstår varför beslut fattas.
  • Våga vara öppen och visa sårbarhet
  • Var uppmärksam på och lär känna dina medarbetare
  • Skapa löpande tydlighet i förväntningar och roller
  • Våga fatta beslut, och stöd andra i deras beslut

2. Mening och sammanhang

Människor vill känna att deras arbete bidrar till något större. Koppla varje medarbetares roll och uppgift till organisationens övergripande mål och riktning. Exempel på åtgärder:

  • Visa hur teamens insatser påverkar övergripande mål, kunder eller samhället.
  • Bjud in medarbetare att delta, deras perspektiv spelar roll. Lyssna aktivt.
  • Kom ihåg att adressera hur ni gör ”morgondagen” bättre för er och intressenter

3. Utrymme för utveckling och autonomi

Engagerade medarbetare känner att de har möjligheter att växa och ta ansvar. Exempel på åtgärder:

  • Möjliggör inflytande där du sätter ramar och förväntningar.
  • Sök och erbjud kompetensutveckling i vardagen genom delegering, utmana dina medarbetare och reflektera över utveckling.
  • Låt team och medarbetare själva hitta lösningar på sina utmaningar, snarare än att styra varje detalj från ledningen. Du kanske är expert själv, men som ledare och engagemangsdrivare behöver du anpassa din styrning och se till vad du långsiktigt vill uppnå utöver att hantera en uppgift ”här och nu”.

4. Fira framgångar och utveckling på rätt sätt

Att uppmärksamma prestationer, både stora och små, skapar stolthet och en känsla av gemenskap. Exempel på åtgärder:

  • Introducera en företagskultur där kollegor kan ge varandra erkännande – till exempel via en digital plattform eller på veckomöten.
  • Fokusera lika mycket på process som på resultat. Det är vägen dit som bygger lärande och utveckling.
  • Skapa tillfällen för reflektion och retrospektiv.
  • Underskatta inte värdet av att samla teamet och underhålla företagskulturen – särskilt i en hybrid arbetsmiljö.

Medarbetarengagemang är en investering

Att bygga engagemang på arbetsplatsen kräver tid och resurser, men det är en av de bästa investeringar du kan göra. Det handlar inte om stora ord eller symboliska insatser – det handlar om att skapa en arbetsplats där människor vill vara, varje dag.

Behöver du stöd med att skapa en arbetsplats där engagemang verkligen är en del av företagskulturen? Kontakta oss på Stardust. Vi hjälper er att göra skillnad – på riktigt.

Hur kan vi hjälpa till?

Behöver din organisation hjälp med ledarskapsutveckling eller självledarskap?

Vi på Stardust skräddarsyr ledarutvecklingsprogram på alla nivåer och självledarskap är ett av flera perspektiv i den ledarskapsutveckling vi erbjuder företag och organisationer.

Läs mer om vårt erbjudande kring ledarskapsutveckling och självledarskap och boka kostnadsfri rådgivning.

Dela inlägget

Hallå där!

Vill du ha mer kunskap direkt i din inbox och dessutom ta del av nya guider och webbinarier? Prenumerera då här!
Om du inte ser formuläret kan det bero på att du har en ad-blocker aktiverat.
Testa då att avaktivera den.

“Endast organisationer där anställda kan briljera kommer att vara framgångsrika i en ständigt föränderlig värld. Vårt uppdrag är att göra detta möjligt, nu och för framtiden.”