Hur kan vi hjälpa till?

HBR studie: ledarskapsutveckling funkar!

av Henrik Martin

2014-06-04

Svenska företag lägger allt mer tid och resurser på ledarskapsutveckling. Men ger det verkligen någon effekt?
Harvard Business Review har genomfört en stor studie för att undersöka just detta:

545 erfarna chefer utvärderades med hjälp av ett 360-verktyg. Av dessa 545 chefer var det 96 individer som befann sig absolut längst ner på skalan. Deras förmåga att praktisera det effektiva ledarskapet var urusel rent ut sagt. Men, de erbjöds möjligheten att utveckla sitt ledarskap genom utbildning och coachning. De antog utmaningen och levererade ett häpnadsväckande resultat.

75% av de som antog utmaningen kunde nämligen visa på en markant förändring i sitt beteende och förhållningssätt. Deras utveckling uppmärksammades av kollegor, medarbetare och andra chefer: den nya utvärderingen förflyttade 71 chefer från ett bottenresultat till över genomsnittet på bara 18 månader!

Men finns det någonting vi kan lära oss från de som inte förbättrade sitt ledarskap?

Ett mönster gick att urskilja bland de ledare som stannade kvar på botten. De var ovilliga eller oförmögna att förändra sig. Motståndet för feedback och återkoppling var hög. Trots bottenlåga siffror var deras bestämda uppfattning att de inte behövde förbättra sina ledaregenskaper, skriver Harvard Business Review.

Slutsatsen är att det absolut går att förbättra sitt ledarskap. Svenska företag bör alltså fortsätta att skicka ledare på ledarskapsutbildningar men säkerställ att inställningen och viljan till förändring finns!

Läs hela artikeln här: http://blogs.hbr.org/2013/01/good-news-poor-leaders-can-cha/

Prenumerera på våra populära guider och inlägg om Talent Management

Stardust Consulting Birger Jarlsgatan 33, 4 tr, 111 45 Stockholm
070-515 49 83 info@stardustconsulting.se

Stardust Consultings vision är att bli Sveriges mest uppskattade Talent Management-konsulter. Vi på Stardust Consulting hjälper företag och organisationer att få till ett effektivt Talent Management. Med det menar vi hur man på ett strukturerat sätt attraherar, utvecklar och engagerar rätt medarbetare.

Pin It on Pinterest