Självledarskap

Ladda hem vår populära guide om självledarskap.

Ladda hem

Har framtiden nått även er arbetsplats?

Lästid cirka 4 minuter
Hybrid working
Missa inte!

Talent management i framtidens organisationer

Ladda ner vår populära guide kostnadsfritt genom att ange din e-postadress här.

Utvecklingen under coronapandemin och framtiden med ”det nya normala” har ändrat våra arbetssätt i grunden. På framtidens arbetsplats kombinerar vi i mycket större utsträckning kontorsnärvaro med arbete på distans. Vad behöver vi då tänka på när hybrid working nu blir vår nya vardag?

Under coronapandemin började många av oss att arbete hemifrån och vi blev, vare sig vi vill eller inte, vana vid digitala möten. Nya ord som zoom-fatigue, workation och distansanställda används flitigt.

Även om många längtade tillbaka till kontoret så skapades nya vanor som framöver leder till att vi i mycket större utsträckning kommer att kombinera kontorsnärvaro med arbete på distans. Framtidens arbetsplats och hybrid working är här för att stanna.

Framtidens arbetsplats

På framtidens kontor finns inga stolar enligt konstnären Barbara Visser och arkitekterna Erik och Ronald Rietveld. Foto: Jan Kempenaers

AI-rum eller bara billigare kontor?

Många av våra kunder och kontakter pratar om att framtidsanpassa sina arbetsplatser och vi på Stardust håller själva för fullt på med att inreda vårt nya kontor. Flytten har lett oss in på hur vårt ändrade arbetssätt påverkar våra egna behov och hur ett optimalt hybridkontor borde se ut.

Ett aktivitetsbaserat kontor med ännu färre arbetsplatser? Fler mötesrum? Platser för videomöten? Större och luftigare kök för spontanmöten? Närmare kommunikationerna? Snabbare bredband och kanske ett AI-rum?! Eller handlar det om något helt annat?

Självklart är tanken med finare, något mindre, och inte minst billigare kontor lockande för många i dessa tider när många arbetar hemifrån och kontoren ekar tomma. Många CFO’s har redan börjat räkna hem pengarna och inköpsavdelningarna klurar på förhandlingen med fastighetsägaren.

Nya möjligheter på framtidens kontor

Kostnadsbesparingar för kontorslokaler i all ära, men det vi verkligen behöver prata om är vad framtidens arbetsplats egentligen behövs till och vad som skapar tillhörighet, engagemang och handlingskraft när hybrid working blir vår nya vardag.

Alla erfarenheter och utvecklingar under corona-åren och framtiden med ”det nya normala” kommer att ändra våra arbetssätt i grunden. Nya förväntningar, möjligheter och behov i verksamheten kommer att påverka både utformningen och storleken på framtidens arbetsplatser.

Under det omvälvande gångna året har vi ju upptäckt många fördelar med hybrid working. Men vi har också upptäckt att samarbete, erfarenhetsutbyte, trygghet, tillhörighet och engagemang har minskat i många organisationer.

Hybrid working – tänk på det här

Så vad ska vi då tänka på för att skapa ett välfungerande arbetssätt utifrån hybrid working? Som vanligt anser vi att man bör utgå ifrån affärsbehoven och arbetets behov för samarbete, egen tid och synkning och därefter designa och utveckla kontoret och arbetssätt samt kultur, ledarskap och medarbetarskap i en fungerande helhet:

Ways of working

 • Vad behövs och vad skapar värde i verksamheten?
 • Hur skapar vi ett flow i vår vecka och vår vardag som möter både behov för egen tid och behov för samarbete och avstämning?
 • När kan man jobba hemma, när kan man inte det?
 • När måste vi ses IRL?
 • Vilka mötesstrukturer måste vi ha så att vi kombinerar verksamhetens och gruppens behov med individens förväntningar och önskemål?

Kontoret

 • Vad ska kontoret användas till egentligen?
 • Hur skall kontoret se ut?
 • Hur stort skall kontoret vara och hur ska fördelningen mellan arbetsplatser och sociala platser se ut?
 • Ska det bara finnas en arbetsplats, eller ett centralt kontor och flera hubbar?
 • På vilket sätt ska hemmakontoren ingå i kontorslösningen?

Ledarskap och kultur

 • Hur behöver kulturen förstärkas eller förändras i och med hybrid working?
 • Hur utvecklar vi ett ledarskap som kan hantera denna komplexitet?
 • Hur stöttar vi medarbetarna så att självledarskap blir en del i gemensamt ansvarstagande så att inte hybrid working leder till en verksamhet med en grupp självgående eller ensamma medarbetare?

Konstnären Visser och arkitektbyrån RAAAF började redan 2014 att utforska bekväma stående arbetssätt. Det ledde bland annat till den animerade videon Sitting Kills.

Mot framtidens arbetsplats!

Det är klart det är lockande för många pressade verksamheter att minska kostnaden för kontor som ändå stått och kanske kommer fortsätta att stå tomma.

Vårt råd är att samtidigt som ni förhandlar med hyresvärden – passa på att utveckla nya attraktiva och effektiva arbetssätt genom att investera i ways of working samt ledarskap och kultur som skapar bra flow, samarbete och engagemang i verksamheten.

Hur tänker ni? Vad händer på er arbetsplats? Hur utvecklar vi en konstruktiv dialog med alla inblandade och intressenter kring er framtida arbetsplats?

Hur kan vi hjälpa till?

Behöver din organisation ställa om för att möta framtiden?

Att framtidssäkra din organisation för en snabbföränderlig värld kräver insikter och relevanta åtgärder. Vi på Stardust levererar analys och de skräddarsydda förflyttningar som behövs.

Läs mer om vårt erbjudande kring organisationsutveckling och framtidens organisationer och boka kostnadsfri rådgivning.

Dela inlägget

Hallå där!

Vill du ha mer kunskap direkt i din inbox och dessutom ta del av nya guider och webbinarier? Prenumerera då här!

”Endast organisationer där anställda kan briljera kommer att vara framgångsrika i en ständigt föränderlig värld. Vårt uppdrag är att göra detta möjligt, nu och för framtiden.”