Självledarskap

Ladda hem vår populära guide om självledarskap.

Ladda hem

Vilka kompetenser kommer att efterfrågas 2030?

Lästid cirka 1 minut
Missa inte!

Talent management i framtidens organisationer

Ladda ner vår populära guide kostnadsfritt genom att ange din e-postadress här.

Härom veckan skrev Henrik att medarbetare söker utveckling framför allt. Men vilken slags kompetens ska man satsa på? 

En artikel i McKinsey Quarterly ger en del av svaret. McKinsey har tittat på hur många timmar av olika slags kompetenser som kommer att efterfrågas i samhället när AI har slagit igenom på bred front år 2030 jämfört med 2016. 

Det som inte förvånar är extremerna. Ökar mest gör såklart efterfrågan på högt kvalificerade IT-kompetenser (+54%). Minskar mest gör efterfrågan på manuella och fysiskt krävande kompetenser (-14%), med några undantag som vissa tunga vårdyrken (undersköterskor). 

Men det som också ökar mycket är ”sociala och emotionella kompetenser” (+8%) liksom på ”kognitivt avancerade kompetenser” (+24%). Ett axplock av vad som menas inkluderar initiativförmåga, ledarskap, kreativitet, kritiskt tänkande, beslutsförmåga och hantering av komplex information. 

Förklaringen är enkel. I en VOKA-värld sköts det enkla och repetitiva av datorer. Men att driva komplexa projekt, att samarbeta med- och ibland leda kollegor i andra länder och andra världsdelar, med olika erfarenheter och annan utbildningsbakgrund kräver mer än processer. Det kräver självinsikt, kommunikativ förmåga, agilt ledarskap, mm, i linje med vad vi skrivit om här och här.

Har ni framtidssäkrat kompetensutvecklingen i ditt företag?

Hur kan vi hjälpa till?

Behöver din organisation ställa om för att möta framtiden?

Att framtidssäkra din organisation för en snabbföränderlig värld kräver insikter och relevanta åtgärder. Vi på Stardust levererar analys och de skräddarsydda förflyttningar som behövs.

Läs mer om vårt erbjudande kring organisationsutveckling och framtidens organisationer och boka kostnadsfri rådgivning.

Dela inlägget

Hallå där!

Vill du ha mer kunskap direkt i din inbox och dessutom ta del av nya guider och webbinarier? Prenumerera då här!

“Endast organisationer där anställda kan briljera kommer att vara framgångsrika i en ständigt föränderlig värld. Vårt uppdrag är att göra detta möjligt, nu och för framtiden.”