Hur kan vi hjälpa till?

Vilka kompetenser kommer att efterfrågas 2030?

av Philip Sjögren

2020-02-11

Härom veckan skrev Henrik att medarbetare söker utveckling framför allt, (läs mer här). Men vilken slags kompetens ska man satsa på? 

En artikel i McKinsey Quarterly ger en del av svaret. McKinsey har tittat på hur många timmar av olika slags kompetenser som kommer att efterfrågas i samhället när AI har slagit igenom på bred front år 2030 jämfört med 2016. 

Det som inte förvånar är extremerna. Ökar mest gör såklart efterfrågan på högt kvalificerade IT-kompetenser (+54%). Minskar mest gör efterfrågan på manuella och fysiskt krävande kompetenser (-14%), med några undantag som vissa tunga vårdyrken (undersköterskor). 

Men det som också ökar mycket är ”sociala och emotionella kompetenser” (+8%) liksom på ”kognitivt avancerade kompetenser” (+24%). Ett axplock av vad som menas inkluderar initiativförmåga, ledarskap, kreativitet, kritiskt tänkande, beslutsförmåga och hantering av komplex information. 

Förklaringen är enkel. I en VOKA-värld sköts det enkla och repetitiva av datorer. Men att driva komplexa projekt, att samarbeta med- och ibland leda kollegor i andra länder och andra världsdelar, med olika erfarenheter och annan utbildningsbakgrund kräver mer än processer. Det kräver självinsikt, kommunikativ förmåga, agilt ledarskap, mm, i linje med vad vi skrivit om här och här.

Har ni framtidssäkrat kompetensutvecklingen i ditt företag?

Här kan ni läsa mer om Stardust Consulting och våra tjänster! 

Prenumerera på våra populära guider och inlägg om Talent Management

Stardust Consulting Birger Jarlsgatan 33, 4 tr, 111 45 Stockholm
070-515 49 83 info@stardustconsulting.se

Stardust Consultings vision är att bli Sveriges mest uppskattade Talent Management-konsulter. Vi på Stardust Consulting hjälper företag och organisationer att få till ett effektivt Talent Management. Med det menar vi hur man på ett strukturerat sätt attraherar, utvecklar och engagerar rätt medarbetare.

Pin It on Pinterest