Hur kan vi hjälpa till?
Blicka framåt

Titta bakåt, kom framåt

av Maria Orling

2020-12-08

2020 har varit ett år av extrem ovisshet och där vi gång på gång tvingats ställa om och ställa in. Att anpassa planer och arbetssätt karaktäriserar en VOKA-värld*, men nu under covid-19 har det dragits till sin spets. Därför behöver vi mer än någonsin stanna upp, reflektera och summera för att komma vidare.

Vi har nu tagit ett ordentligt kliv in i december månad, julen står för dörren och inget är som det brukar. Inga stora sammankomster, inga julfester för att fira, inga glöggmingel på kontoret, kort sagt inga självklara tillfällen att fira ut det gamla och in det nya.

Här kan jag komma med massa hurtiga förslag om digitala glöggmingel, hur ni kan skicka hem mat till medarbetarna och sedan över Teams, Zoom eller Hangout ersätta julfesten med en digital dito.

Hur man gör är så klart upp till var och en, men ATT man gör är desto viktigare.

2020 har för många varit ett traumatiskt år, ett år där vi tvingats leva i extrem ovisshet och gång på gång tvingats ställa om och ställa in. Att ändra planer och arbetssätt är det som kommer karaktärisera framtidens organisationer och en VOKA-värld*, men nu under covid-19 har det kanske varit väl draget till sin spets.

Då mer än någonsin behöver vi tillsammans stanna upp, reflektera och summera för att komma vidare. Jag tror verkligen på behovet av att titta bakåt för att komma framåt.

En klok mentor jag hade en gång för länge sedan berättade att han varje år gjorde ett enklare bokslut över året som gått. Han gick igenom vad som fungerat bra, vad som fungerat mindre bra, vilka människor han mött och hur samarbeten fungerat, vilka mål han uppnått och inte uppnått, och så vidare. På så vis kunde han sedan blicka framåt och lämna det gamla bakom sig.

Så, mitt bästa tips till alla som funderar på hur det här årets avslutning ska se ut, är att ta en stund tillsammans och gå igenom året. Det behöver inte vara stort, tjusigt och välplanerat, utan bara en stund tillsammans.

Fundera på vad ni har lärt er under 2020. Finns det något som behöver bearbetas innan vi kan släppa det? Är det något vi faktisk vill ta med oss in i 2021? Vilka nya arbetssätt har fungerat? Kort sagt ett gemensamt bokslut över 2020 så att vi sedan kan lämna det bakom oss. För ibland måste man titta bakåt för att komma framåt.

*Volatil, Osäker, Komplex, Ambivalent

Prenumerera på våra populära guider och inlägg om Talent Management

Stardust Consulting Birger Jarlsgatan 33, 4 tr, 111 45 Stockholm
070-515 49 83 info@stardustconsulting.se

Stardust Consultings vision är att bli Sveriges mest uppskattade Talent Management-konsulter. Vi på Stardust Consulting hjälper företag och organisationer att få till ett effektivt Talent Management. Med det menar vi hur man på ett strukturerat sätt attraherar, utvecklar och engagerar rätt medarbetare.

Pin It on Pinterest