Självledarskap

Ladda hem vår populära guide om självledarskap.

Ladda hem

Reflektion på jobbet – 5 frågor när du summerar

Lästid cirka 3 minuter
Missa inte!

Självledarskap – så funkar det

Ladda ner vår populära guide kostnadsfritt genom att ange din e-postadress här.

Att planera för reflektion på jobbet och summera lärdomarna hjälper dig att utvecklas som person, kollega och ledare. Här tipsar Tina Sörqvist både om hur du får det att bli av och vilka punkter som är givande att ha med.

Sommaren är över, hösten breder ut sig och jag börjar förbereda summeringen av 2022.

”Redan?!” tänker säkert någon som läser detta. Ok, häng med på hur jag resonerar: höstmörkret känns av, det är typ åtta lördagar till julafton, kalendern är trippelbokad – hösten är i full gång. Jag misstänker också att glögg-bjudningarna och julborden snart står som spön i backen. Kalendern blir än mer bokad med saker som måste göras innan årsskiftet. Då tänker jag att det är toppen att redan nu börja planera för summeringen av året, och att reflektionstiden faktiskt blir inbokad som prioriterad uppgift i kalendern.

Som ni säkert inser så gillar jag tid för reflektion, men visst, även jag prioriterar ner detta för annat viktigt som kommer i min väg. Erfarenheten har dock gjort mig vis, och jag vet att om jag förbereder för reflektion, så är det större chans att det blir av.

Redan i oktober plockar jag alltså fram summeringsinspiration som består av mina egna planer, tidigare reflektioner, tankar och frågor samt andras podcasts, artiklar och guider. Jag dammar till exempel av en HBR-artikel från 2013 kring självledarskap där de har ett gäng riktigt bra frågor (och även om den är framåtblickande, så kan jag givetvis använda frågorna för att blicka bakåt). Jag gör också en överblick av mina projekt som jag jobbat med under året, och blockar sedan tid i min kalender.

Själva summeringen innebär praktiskt att jag sätter av minst två timmar, gärna en halvdag, där jag stänger ner mejlen och notiser, lägger bort telefonen, brygger en kanna te, spelar någon av mina favorit-playlists på Spotify, och tar mig an planer, tankar och frågor. I år ser frågorna ut så här:

  • Vilka mål satte jag upp för året? Har jag uppnått detta?
  • Vad har jag gjort bra under året? Vad kunde jag gjort bättre?
  • Hur har jag använt min tid? Jobb, privat, återhämtning, förkovran? Är jag nöjd med detta, eller behöver jag justera något framöver?
  • Under året – vilka personer har jag inspirerats av? Vilka personer har stöttat och peppat mig? Vilka personer har jag saknat och vill jag försöka träffa mer framöver? Är det några nya personer jag vill etablera en kontakt med?
  • Vilken kunskap/lärdomar/erfarenhet/visdom har jag utvecklat/byggt på med under 2022?

”OK, men varför ska jag lägga ner tid på det som varit? Bättre att fokusera framåt!” kanske någon läsare nu tycker. Kanske det, men jag vet att reflektion hjälper mig att utvecklas som person, kollega och ledare, och det hjälper mig att göra till exempel möten, uppgifter och mitt jobb bättre, smartare, och roligare. Så varför inte testa?

Ett sätt att få ytterligare effekt av summeringen är att göra en återkoppling ihop med någon – att berätta för någon om reflektionen. Så nu testar jag en ny grej i vårt bloggformat: Vill någon av er som läser detta ta en stund tillsammans med mig, och så delar vi med oss av våra summeringar? Hör av dig i så fall. Först till kvarn! 😊

Lycka till och hör av dig till oss på Stardust om du vill prata mer om ledarskap, VOKA, organisation och talent management!

Hur kan vi hjälpa till?

Behöver din organisation hjälp med ledarskapsutveckling eller självledarskap?

Vi på Stardust skräddarsyr ledarutvecklingsprogram på alla nivåer och självledarskap är ett av flera perspektiv i den ledarskapsutveckling vi erbjuder företag och organisationer.

Läs mer om vårt erbjudande kring ledarskapsutveckling och självledarskap och boka kostnadsfri rådgivning.

Dela inlägget

Hallå där!

Vill du ha mer kunskap direkt i din inbox och dessutom ta del av nya guider och webbinarier? Prenumerera då här!
Om du inte ser formuläret kan det bero på att du har en ad-blocker aktiverat.
Testa då att avaktivera den.

“Våra gamla typer av organisationer, det vi på Stardust kallar Napoleonorganisationer, har spelat ut sin roll.”