Självledarskap

Ladda hem vår populära guide om självledarskap.

Ladda hem

Prioritera rätt på jobbet

Lästid cirka 2 minuter
Tid
Missa inte!

Självledarskap – så funkar det

Ladda ner vår populära guide kostnadsfritt genom att ange din e-postadress här.

För ett tag sedan passerade jag ”bäst före datum”. Detta delvis smärtsamma faktum har gett mig anledning att reflektera över all den tid som passerat i mitt liv och vad jag har gjort av den. Tid är också ett centralt begrepp i alla möten jag har haft med chefer och ledare under åren. Dels i mitt eget ledarskap och dels under de över tio år som jag nu har haft förmånen att i Stardust Consulting jobba med ledarutveckling på olika nivåer.

Jag får ofta höra att ”jag har inte tid”. Låt mig därför reda ut vissa missförstånd gällande tid och ge er min syn och erfarenhet om tidens betydelse och hur man kan hantera upplevd brist på tid.

Tid är det mest rättvisa i hela universum. Alla människor har lika mycket tid. Vi har alla 24 timmar om dygnet även om det ibland kan upplevas som färre. Därför brukar jag i mina ledarträningar börja med att göra alla deltagare uppmärksamma på denna tankevurpa.

Det handlar inte om att ha tid – utan om att skapa tid. Eftersom vi nu klarlagt att alla människor på jorden – även chefer – har lika mycket tid, handlar vår upplevda tidsbrist om hur vi skapar tid. Tid till det som verkligen är viktigt och betydelsefullt. Jag uppmanar också alla att sluta säga ”jag har inte tid” utan hellre ”jag prioriterar inte det här just nu”. Bara att börja uttrycka sig annorlunda skapar insikt och kan vara en tankeväckare kring hur jag gör mina prioriteringar. Prioriterar jag rätt uppgifter i mitt arbete, som skapar värde både på kort och lång sikt? Prioriterar jag tiden rätt i mitt privatliv som gör att jag blir en person som håller över tiden och som ständigt utvecklas och växer?

Tid är det enda man inte kan ge tillbaka till någon. Eftersom det inte går att ge tillbaka tid måste den hanteras varsamt och som ledare måste du föregå med gott exempel. Om du inte respekterar tid, kommer för sent eller har dåligt planerade möten är det att betraktas som stöld och du är en tjuv.

Sammantaget skulle vi kunna kalla ovanstående för en reflektion om självledarskap. Det har jag förhoppningsvis blivit bättre på efter att ha fyllt 60. Därför prioriterar jag nu att åka långt bort med min käraste och reflektera över livet. Just nu prioriterar jag det. Och jag hoppas flyget går på tid.

Hur kan vi hjälpa till?

Behöver din organisation hjälp med ledarskapsutveckling eller självledarskap?

Vi på Stardust skräddarsyr ledarutvecklingsprogram på alla nivåer och självledarskap är ett av flera perspektiv i den ledarskapsutveckling vi erbjuder företag och organisationer.

Läs mer om vårt erbjudande kring ledarskapsutveckling och självledarskap och boka kostnadsfri rådgivning.

Dela inlägget

Hallå där!

Vill du ha mer kunskap direkt i din inbox och dessutom ta del av nya guider och webbinarier? Prenumerera då här!

”Endast organisationer där anställda kan briljera kommer att vara framgångsrika i en ständigt föränderlig värld. Vårt uppdrag är att göra detta möjligt, nu och för framtiden.”