Ladda hem vår populära guide om självledarskap.

Ladda hem

Hur leder man självledare?

Lästid cirka 3 minuter
Leda självledare
Missa inte!

Självledarskap – så funkar det

Ladda ner vår populära guide kostnadsfritt genom att ange din e-postadress här.

Vissa tolkar (felaktigt) organisationer med självledarskap som organisationer utan ledare. Eller där alla är ledare. Men de flesta organisationer som inför självledarskap har faktiskt kvar sina hierarkier. Utmaningen blir att anpassa ledarskapet till att leda just självledare.

Självledarskap har verkligen blivit ett buzzword de senaste åren, det går knappt att öppna LinkedIn utan att få syn på en artikel eller två.

Och med all rätt: vår snabbföränderliga VOKA-värld ställer helt nya krav på våra organisationer och våra medarbetare, där självledarskap verkar vara en lovande del av lösningen.

Men det råder också en viss begreppsförvirring kring vad självledarskap faktiskt är.

En del tolkar organisationer som bygger på självledarskap som organisationer helt utan ledare (eller där alla är ledare). Och visst finns det sådana, men de är ju än så länge undantagsfall. De flesta har kvar sina hierarkiska organisationer i någon form, men inför ändå självledarskap. Den stora utmaningen blir då att:

  1. Få medarbetarna att anamma självledarskapet och
  2. Få ledarna att förstå att de nu leder självledare

Den första utmaningen handlar mycket om att få medarbetarna att inse sitt eget syfte i organisationen, och vilken roll och vilka ramar de har: inom vilka områden får de fatta egna beslut? Inom vilka får de inte fatta egna beslut? Här måste man också utforska saker som nyfikenhet, mod, självkänsla och självförtroende på individnivå för att få ut full effekt.

Den andra utmaningen handlar om att anpassa ledarskapet till att leda självledare. När vi på Stardust tränar ledare i det brukar vi utgå från vår ”4E-modell”:

  • Engage: Hur skapar jag som ledare en tydlig riktning, som dessutom är kopplad till organisationens riktning? Och hur hjälper jag mina medarbetare att översätta den riktningen till vad den betyder för dem? Dessutom, hur får jag medarbetarna att känna sig inkluderade, att de får utveckling och att de känner för sitt syfte på jobbet?
  • Empower: Hur hjälper jag mina medarbetare med att förstå sin roll? Och hur sätter jag ramar som är tydliga?
  • Enable: Hur coachar jag mina medarbetare på bästa sätt? Hur kommunicerar jag? Hur ser jag till att alla får den feedback de behöver? Vilka beslut måste jag fatta så att hinder undanröjs? Och vad behöver jag synka med andra enheter för att vårt teams bidrag skall vara av värde?
  • Explore: hur förhåller jag mig nyfiket till mina medarbetare? Hur skapar jag dialog och reflektion? Hur skapar jag en kultur som främjar experimenterande och tillåter misstag?

Som du ser så blir det en utmaning att leda självledare då ledarrollen i vissa avseenden blir en supportande roll medan den i andra avseenden måste vara ledande.

För de flesta ledare är det här något man måste träna på, och vår erfarenhet är att bäst går det om man tränar i samklang med att man också släpper på individernas utökade möjlighet för självledarskap.

Hur långt har ni kommit i resan mot självledarskap?

Hur kan vi hjälpa till?

Behöver din organisation hjälp med ledarskapsutveckling eller självledarskap?

Vi på Stardust skräddarsyr ledarutvecklingsprogram på alla nivåer och självledarskap är ett av flera perspektiv i den ledarskapsutveckling vi erbjuder företag och organisationer.

Läs mer om vårt erbjudande kring ledarskapsutveckling och självledarskap och boka kostnadsfri rådgivning.

Dela inlägget

Hallå där!

Vill du ha mer kunskap direkt i din inbox och dessutom ta del av nya guider och webbinarier? Prenumerera då här!

”Våra gamla typer av organisationer, det vi på Stardust kallar Napoleonorganisationer, har spelat ut sin roll.”