Ladda hem vår populära guide om självledarskap.

Ladda hem

5 nycklar till framgångsrik talangutveckling

Lästid cirka 3 minuter
talangutveckling
Missa inte!

Strategisk talent management

Ladda ner vår populära guide kostnadsfritt genom att ange din e-postadress här.

För många företag idag är bristen på talang den enskilt största tillväxthämmande faktorn. Trots detta saknar de allra flesta företag strategier för långsiktig talangutveckling och kompetensförsörjning.

Och bristen på talang kommer bara att bli ännu värre. Bara inom IT sektorn kommer exempelvis 60 000 ingenjörer saknas år 2030. Lägg där till lärarbrist och talangbristen inom sjukvården exempelvis. Hög tid alltså att börja arbeta mer strategiskt med företagets talangutveckling.

Det finns en hel del forskning på området talang- och kompetensutveckling och hittills är alla forskare överens om att framgång och topprestation i första hand är någonting som utvecklas genom goda träningsmöjligheter.

Enligt en av världens ledande experter på området, och för övrigt med svenska gener, Anders K Ericsson, professor i psykologi vid Florida State University finns det inga belägg för att talang är något medfött. Tvärtom. Ericsson menar att framgång och topprestation i första hand är någonting som utvecklas genom en liten dos rätt gener och en större dos av motivation, individuellt engagemang, stöd och inte minst goda träningsmöjligheter. När det gäller det sistnämnda är det extra viktigt att kvaliteten på träningen som erbjuds är hög och att prestationen står i direkt relation till mängden träning.

Och så behövs naturligtvis ett eget engagemang, nyfikenhet och motivation till att utvecklas. När det gäller all träning är det extra viktigt att kvaliteten som erbjuds är hög och att man får återkoppling på sin träning.

Framgångsrik talangutveckling – 5 nycklar

  1. Utgå från att alla har talang. Leta efter talang i hela organisationen och på många olika nivåer. Inget företag kommer att ha råd att bara satsa på en liten klick högpresterare. Leta efter motiverade medarbetare med eget driv och nyfikenhet.
  2. Tänk utifrån och in, det vill säga låt de som arbetar närmast ”marknaden och kunden” identifiera de medarbetare som man bedömer har potential och talang. De brukar oftast ha rätt. Börja inte med en talangdefinition på personalavdelningen. Det är att tänka inifrån och ut och tar oftast alldeles för lång tid och fel kriterier kommer fram.
  3. Utsätt motiverade medarbetare för olika typer av ”träningsprogram”, det vill säga arbetsrotation, praktikplatser, projektarbeten, jobbskuggning, specialuppgifter, utbyte med kundföretag eller andra kreativa idéer. 80 % i den befintliga rollen, 15 % internt och 5 % extern utbildning. Då blir fokus på utvecklingen den rätta och kostnaderna lägre.
  4. Rätt ledare med ett coachande och uppmuntrande förhållningssätt till medarbetarna kan vara skillnaden på ett framgångsrikt och ett medelmåttigt företag. Rätt ledarskap säkerställer att drivna medarbetare får de rätta träningsförutsättningarna att utvecklas till talanger.
  5. De företag som är bäst på att tänka strategiskt när det gäller talangutveckling är de som blir framtidens vinnarföretag.

Hur arbetat ni med er talangutveckling?

Hur kan vi hjälpa till?

Behöver din organisation hjälp med strategisk talent management?

Med ett decenniums erfarenhet inom området kan vi på Stardust garanterat få era talangsatsningar att lyfta.

Läs mer om vårt erbjudande kring strategisk talent management och boka kostnadsfri rådgivning.

Dela inlägget

Hallå där!

Vill du ha mer kunskap direkt i din inbox och dessutom ta del av nya guider och webbinarier? Prenumerera då här!

”Våra gamla typer av organisationer, det vi på Stardust kallar Napoleonorganisationer, har spelat ut sin roll.”