Hur kan vi hjälpa till?
Missuppfattningar med självledarskap

Självledarskap – de vanligaste missförstånden

av Johan Eklund

2022-06-13

Många organisationer lockas av fördelarna med ett ökat självledarskap. Men ibland uppstår en felaktig romantisk bild att ledare då kan dra sig undan och medarbetare får frikort att göra vad de vill. Här reder vi ut de vanligaste missförstånden.

För en tid sedan släppte vi en gedigen guide till ämnet självledarskap – Självledarskap – så funkar det! 6 kom-igång-tips. Vi är jätteglada över det stora intresse och uppskattningen kring denna guide!

Att vi pratar om självledarskap grundar sig i att de flesta har insett hur smart det är att låta den samlade intelligensen och förmågan i en organisation jobba i stället för att allt ska tänkas ut i toppen för att sedan exekveras. Det fungerande självledarskapet kommer dock inte av sig självt och det finns flera missförstånd gällande självledarskap. Vi ser:

  • Ledare som drar sig undan sitt ansvar att leda och har lärt sig av Steve Jobs ”Anställ smarta människor och håll dig undan” (nej, han sa inte riktigt så men tolkas på det viset)
  • Medarbetare som tänker att de fått frikort att göra som de vill och att de egna frågorna har företräde
  • Uppfattningen att ledare inte ska ”lägga sig i” eller ”kontrollera”
  • Organisationer som säger sig ha mycket självledarskap, och som kan sägas ha det, men där ledningen styr på stenhårda centralt satta KPI:er som många inser driver verksamheten fel. Men – du är fri att driva på mot KPI:erna som du vill …
  • Tron att det räcker att prata om självledarskap utan att jobba med strukturer och ledarskap

Organisationer följer en delegering där uppdrag och förutsättningar går från ägare till styrelse till VD (eller motsvarande) och vidare ut i organisationen, även vid hög grad av självledarskap. Och i slutändan ska vi som organisation få saker gjorda på bästa möjliga sätt, med begränsade resurser och på en konkurrerande marknad. Som vanligt alltså.

Det vi vill med självledarskap är att varje steg tillför tolkningar och kompetens kring hur de övergripande riktningarna och målen ska nås. Att alla återkopplar kring vad man ser behövs, vad som fungerar och inte fungerar och tar egna beslut för att helheten ska lyckas. För det krävs struktur, kultur och ledarskap i samverkan.

En utmaning är att vi har så mycket med oss i vårt mänskliga, och på många sätt rationella, bagage som sabbar till det när vi ska agera i komplexa situationer. Det gäller både ledare och medarbetare och det driver oss lätt mot kortsiktiga beslut som för med sig att vi missar målet. Att lyckas få det självledarskap som passar er och er verksamhet kräver därför medvetenhet, energi och uthållighet.

Prenumerera på våra populära guider och inlägg om Talent Management

Stardust Consulting Birger Jarlsgatan 33, 4 tr, 111 45 Stockholm
070-515 49 83info@stardustconsulting.se

Stardust Consultings vision är att bli Sveriges mest uppskattade Talent Management-konsulter. Vi på Stardust Consulting hjälper företag och organisationer att få till ett effektivt Talent Management. Med det menar vi hur man på ett strukturerat sätt attraherar, utvecklar och engagerar rätt medarbetare.

Pin It on Pinterest