Hur kan vi hjälpa till?
HR trender 2022

De viktigaste HR-trenderna 2022

av Henrik Martin

2021-12-21

Häromdagen samlade vi vårt kompetenta HR-nätverk, Stardust Friends, för gemensam trendspaning. Dels tittade vi bakåt på vad de största HR-trenderna var under 2021, och dels spanade vi framåt kring vilka vi tror blir de viktigaste HR-trenderna 2022.

De viktigaste HR-trenderna 2021

Oj, vilket år! Från en vår med fortsatt pandemi och hemarbete där folk verkligen började tappa sugen, till en förhoppningsfull sommar med en efterföljande återöppning under hösten. Och vilken fart det blev. Plötsligt skulle allt som inte hade blivit gjort under de senaste åren komma på plats. Samtidigt. Följande områden såg vi på radarn:

Hybridarbete

Det här var onekligen höstens hetaste område. Hur skall vi organisera oss och leda i en hybridvärld? Hur minskar vi silotänket? Hur bygger vi kultur? Och vilka principer skall just vi ha kring hybridarbete? Ingen har svaret, men alla experimenterar.

Rörighet och rörlighet på arbetsmarknaden

Allt fler har haft utmaningar med eskalerande uppsägningar och ”retention” blev på modet igen. Det var som om hela Sverige hade varit hemma på en gemensam föräldraledighet och fick tid att fundera på om just det här jobbet verkligen är rätt för mig.

HR faktiskt en del av affären

Det vi har pratat om så länge har visat sig vara sant: HR har fått visa att de är givna som en del av affären och fått kroka arm med ledarna för att lösa massor av utmaningar.

Organisationsutveckling

Under hösten insåg de flesta företag att de har gjort för lite inom organisationsutveckling de senaste åren och plötsligt skulle allt åtgärdas. Inklusive satsningar på re-skilling, kultur och ledarutveckling.

Mental hälsa

Från att ha varit lite åsidosatt så blev mental hälsa på riktigt under 2021, och hållbarhetstrenden spred sig på allvar även till HR.

Att leda i förändring

Förändringsledning hamnade återigen högt upp på agendan, framförallt mot det digitala. Och vi överraskas fortfarande över hur många fördelar det finns med nya digitala verktyg.

De viktigaste HR-trenderna 2022

Talangbristen fortsätter

Det kommer vara svårt att hitta folk. Antingen får vi fundera på hur vi använder oss av den globala arbetskraften bättre (och nu kan vi ju jobba digitalt!), eller så måste vi innovera och lösa saker på nya sätt med befintlig personal. Samt självklart ha ett strålande employer brand.

Nya digitala verktyg

Vi har lärt oss använda Teams/Zoom, men det KAN väl inte vara den slutgiltiga lösningen. I 2022 har utvecklarna hunnit ikapp och vi kommer få se nya spännande verktyg som stöttar hybridarbete på riktigt.

Framtidens organisationer

Att vi nu cementerar hybridarbetsformen gör att färden mot moderna organisationsformer går vidare: från kontroll till tillit, från chefsskap till självledarskap, från policies till värdegrund. De flesta är inte riktigt där än.

Retention på riktigt

Alla företag behöver titta sig i spegeln och fundera på hur de behåller sina medarbetare. Vad behöver vi göra för att medarbetarna inte ens skall lyssna på alla erbjudanden som far förbi?

Datainformerad HR

Vi tror inte på datadriven HR, men väl en datainformerad HR som fattar kloka beslut baserat på data. People analytics/PowerBI blir allt bättre och kommer få sitt genomslag i 2022.

Vad tror du blir de stora trenderna under nästa år?

Stort tack till alla Friends’are och Stardust’are som bidrog till årets spaning!

Prenumerera på våra populära guider och inlägg om Talent Management

Stardust Consulting Birger Jarlsgatan 33, 4 tr, 111 45 Stockholm
070-515 49 83 info@stardustconsulting.se

Stardust Consultings vision är att bli Sveriges mest uppskattade Talent Management-konsulter. Vi på Stardust Consulting hjälper företag och organisationer att få till ett effektivt Talent Management. Med det menar vi hur man på ett strukturerat sätt attraherar, utvecklar och engagerar rätt medarbetare.

Pin It on Pinterest