Självledarskap

Ladda hem vår populära guide om självledarskap.

Ladda hem

HR-trender 2021: Vi tittar i backspegeln och i vindrutan

Lästid cirka 3 minuter
HR-trender 2021
Missa inte!

Talent management i framtidens organisationer

Ladda ner vår populära guide kostnadsfritt genom att ange din e-postadress här.

Utmaningarna under 2020 har varit stora och många. Mycket har ställts på sin spets, vilket gett både nedskärningar, insikter och tvingat oss att ta kliv framåt. Häromdagen hade vi en digital AW med vårt fantastiska HR-interimnätverk, Stardust Friends, där vi tillsammans reflekterade kring vad som faktiskt skedde under 2020 ur ett talent management och HR-perspektiv. Vi passade även på att blicka framåt och spana efter HR-trender 2021.

När vi betraktar 2020 i backspegeln ser vi ett av de mest händelserika åren i mannaminne, även för HR-funktionen. Listan över utmaningar kan göras lång, men de viktigaste vi hittat är:

  • Krishantering. 2020 var året där de som hade krisplaner fick testa dem, och de som inte hade det förstod hur viktiga de är. Flera vittnade om att ledare redan i mars undrade “var krisplanen för ‘pandemi’ fanns” 🙂
  • Digitalisering. Det här året lärde vi oss att den bästa katalysatorn för att digitalisera företaget inte var CTO:n utan en pandemi. Vilket jättekliv vi har tagit!
  • Polarisering. Har HR blivit en viktigare funktion p.g.a. pandemin? Både och visade det sig: en del företag har lyft talang- och HR-frågan som en konsekvens, andra har skurit ner till ungefär en lönefunktion. Vi är tämligen överens om vilka organisationer vi tror blir vinnare på andra sidan pandemin.
  • Ledarstöd. Det har varit ett tufft år för våra ledare, och att ge dem rätt stöd och inspiration för att fortsatt orka driva engagemang har varit helt centralt. Flera vittnar om att framförallt den andra vågen har varit tuff, där många börjat fundera i mer existentiella banor: ”Varför jobbar jag ens med det jag gör?”

Vi är glada att det här utmanande och lärorika året nu går mot sitt slut. När vi tittar i vindrutan mot 2021 och spanar efter trender inom HR är det uppenbart att pandemiåret 2020, dessvärre, kommer att fortsätta en bit in på det nya året. Vi tror och hoppas trots allt att vi också börjar komma ut på andra sidan. Där möter vi flera konsekvenser och lärdomar av pandemin:

  • Hälsoperspektivet. Hälsa har kommit allt högre upp på agendan de senaste åren, men nu har i stort sett alla fått upp ögonen för området. Både på det mentala och fysiska planet. Under 2021 kommer frågan tas på mycket större allvar, där företagen tar ett helhetsperspektiv och investerar än mer i området (utbildning, hälsotester, med mera).
  • Organisationsutveckling. Pandemin har tydligt visat vilka organisationer som kan agera agilt och vilka som inte kan det. De som befinner sig i den senare kategorin kommer att behöva jobba mycket med sin anpassning till VOKA-världen* och ändra i sin struktur och kultur under 2021.
  • Lokaler. Det har pågått en förflyttning kring hur vi ser på våra lokaler under en tid, men i 2021 kommer “alla” fundera på lokalfrågan: hur ser framtidens hybridarbetsplats egentligen ut? Vilka behov kommer vi ha, eller inte ha?
  • Strategisk kompetensförsörjning. Under 2021 kommer många att se över sina kompetenser. Vilka behöver vi, och hur skaffar vi dem (rekrytera? utveckla själva? etc.). Och hur lär vi folk att hantera saker vi inte ens vet vad de är ännu?
  • Ledarskap. Vi kommer behöva fortsätta att utveckla ledarskapet, och gå än mer från kontroll till tillit. Ledare kommer även behöva fortsätta att skapa energi i en digital miljö.

Vi är överens om att även nästa år blir spännande och lärorikt. Vilka HR-trender ser du inför 2021?

* Volatil, Osäker, Komplex, Ambivalent

Hur kan vi hjälpa till?

Behöver din organisation ställa om för att möta framtiden?

Att framtidssäkra din organisation för en snabbföränderlig värld kräver insikter och relevanta åtgärder. Vi på Stardust levererar analys och de skräddarsydda förflyttningar som behövs.

Läs mer om vårt erbjudande kring organisationsutveckling och framtidens organisationer och boka kostnadsfri rådgivning.

Dela inlägget

Hallå där!

Vill du ha mer kunskap direkt i din inbox och dessutom ta del av nya guider och webbinarier? Prenumerera då här!

“Endast organisationer där anställda kan briljera kommer att vara framgångsrika i en ständigt föränderlig värld. Vårt uppdrag är att göra detta möjligt, nu och för framtiden.”