Hur kan vi hjälpa till?
ledarskap - back to the basics

Hemligheten bakom framgångsrikt ledarskap – stick to the basics!

av Charlotta Wikström

2017-09-12

Google avslöjar nu sin hemliga formel för att utveckla ett ledarskap i världsklass. Hur gör de? Jo de säkerställer först och främst att ledarna har de mest basala redskapen i sin verktygslåda, t.ex. att leda möten på ett effektivt sätt, att sätta relevanta mål och ge konstruktiv feedback. Och att det verkligen IMPLEMENTERAS i organisationen och inte stannar på en PowerPoint, i en fin handbok eller policy.

Efter nära 30 års egen erfarenhet av ledarskap är jag trött på djungeln av floskler som omger ledarskap. Några exempel;

Digitalt ledarskap: Digitalt ledarskap lyfter fram innovationslust, proaktivitet, dynamik och framsynthet. Det digitala ledarskapet hjälper dig att driva din verksamhet framåt.

Finns det något ledarskap som har som syfte att stå stilla, jobba reaktivt, förtrycka utveckling och innovation och få verksamheten att stanna?

Agilt ledarskap: Att hantera en miljö som är ny, i ständig förändring och mångtydig. Nio olika egenskaper kännetecknar en agil ledare; tolerans för mångtydighet, nyfikenhet, kreativitet, mod, övertygelse, följsamhet, kritiskt tänkande, visionärt tänkande och flexibilitet.

Vilka av er har någonsin funderat på att rekrytera en ledare som är intolerant, stelbent, feg, har svårt att samarbeta, agerar utan att tänka, är oflexibel och saknar visioner?

Transformativ ledarskap: Transformativt ledarskap är en modell där ledare inspirerar och motiverar anhängare för att uppnå högre prestanda genom att förankra sunda värderingar och målmedvetenhet, vilket underlättar omfattande organisationsförändringar. Dessa ledare uppmuntrar sina team att arbeta mot ett gemensamt mål genom sin vision, värderingar, kommunikation, exempel-inställning och deras uppenbara omsorg för sina efterföljares personliga behov.

Vilka framgångsrika ledare tar död på engagemang, hindrar andra från att prestera, saknar egen inre kompass och är värderingslösa samt är motståndare till förändring och utveckling?

Kommunikativt ledarskap: En kommunikativ ledare engagerar medarbetare i dialog, ger och söker återkoppling, involverar medarbetare i beslutsfattandet, och uppfattas som öppen och närvarande.

Kan man leda utan dialog? Ledarskap ÄR ju kommunikation.

Ledarskap handlar i grunden om att lära känna och kunna leda sig själv, att därefter utveckla en förmåga att leda andra och sist men inte minst att kunna leda affären, använda sina ledarförmågor i den egna affären. Det är vad ledarskap handlar om oavsett vad vi kallar det.

Intet nytt under solen alltså. Det är dags att kalla en spade för en spade.

Vill du veta mer om hur vi ser på och jobbar med ledarträning som skapar skillnad? Hör av dig så berättar vi mer.

Prenumerera på våra populära guider och inlägg om Talent Management

Stardust Consulting Birger Jarlsgatan 33, 4 tr, 111 45 Stockholm
070-515 49 83 info@stardustconsulting.se

Stardust Consultings vision är att bli Sveriges mest uppskattade Talent Management-konsulter. Vi på Stardust Consulting hjälper företag och organisationer att få till ett effektivt Talent Management. Med det menar vi hur man på ett strukturerat sätt attraherar, utvecklar och engagerar rätt medarbetare.

Pin It on Pinterest