5 tips för hur du hanterar en dålig chef

Lästid cirka 2 minuter
Dålig chef

Självledarskap – så funkar det

Ladda ner vår populära guide kostnadsfritt genom att ange din e-post.

Att vara chef är mer en konst än en vetenskap. En del chefer är bra, en del är det inte. Och ibland, vilket jag tror inkluderar de flesta av oss, så har man därför oturen att råka få en sämre chef.

Så, hur gör man för att hantera en dålig chef? Det är ju lätt att tycka att det är chefens ansvar att inte vara just en dålig chef, men även du kan bidra till att förbättra situationen. Jag brukar tänka så här:

  1. Låt det inte påverka din prestation: oavsett hur dålig chef du har, håll kvar fokus på ditt eget jobb och hur du utför det. Det är ju faktiskt något som du själv till stor del har kontroll över.
  2. Bli inte en gnällspik: det är ganska lätt att tycka att chefen är dålig, men kom ihåg att du aldrig kommer ha hela bilden klar för dig. Chefen kan ha begränsningar från sin (kanske dåliga?) chef eller privata utmaningar som du inte har en aning om. Så var tolerant, och kom ihåg att ingen gillar en gnällspik.
  3. Lista ut vad som faktiskt driver chefen: vad är viktigt för den här personen? Vad är inte viktigt? Hur kan du använda dig av den kunskapen när du kommunicerar med din chef?
  4. Fundera på om det är något i ditt eget beteende som framkallar de dåliga sidorna hos din chef. Prova att ändra på det och se om problemen försvinner.
  5. Våga säga ifrån: ge chefen feedback, det är inte säkert att chefen är medveten om sitt beteende. Men gör det med respekt och i en konstruktiv anda.

Om situationen trots detta inte blir bättre, då ska du förmodligen skaffa dig en annan chef.

Hur kan vi hjälpa till?

Behöver din organisation hjälp med ledarskapsutveckling eller självledarskap?

Vi på Stardust skräddarsyr ledarutvecklingsprogram på alla nivåer och självledarskap är ett av flera perspektiv i den ledarskapsutveckling vi erbjuder företag och organisationer.

Läs mer om vårt erbjudande kring ledarskapsutveckling och självledarskap och boka kostnadsfri rådgivning.

Dela inlägget

Hallå där!

Vill du ha mer kunskap direkt i din inbox och dessutom ta del av nya guider och webbinarier? Prenumerera då här!
Om du inte ser formuläret kan det bero på att du har en ad-blocker aktiverat.
Testa då att avaktivera den.

“Våra gamla typer av organisationer, det vi på Stardust kallar Napoleonorganisationer, har spelat ut sin roll.”