Självledarskap

Ladda hem vår populära guide om självledarskap.

Ladda hem

4 viktiga områden när du bygger din ledningsgrupp

Lästid cirka 3 minuter
Bygga ledningsgrupp
Missa inte!

Självledarskap – så funkar det

Ladda ner vår populära guide kostnadsfritt genom att ange din e-postadress här.

Organisationer och ledarskap behöver nya grepp för att kunna möta framtiden på ett framgångsrikt sätt. När du står inför att bygga och utveckla din ledningsgrupp är det särskilt viktigt att inte luta dig mot traditionella lösningar, vilket tyvärr ofta ligger nära till hands. Tina Sörqvist beskriver fyra områden som är avgörande.

Jag läste nyligen en artikel hos Harvard Business Review som inspirerar till nytänk när man bygger sin ledningsgrupp, allt i syfte att framtidssäkra organisationen.

Artikeln uppmärksammar först de paradoxala förväntningarna som ställs på ledare generellt och ledningsgruppen i synnerhet. De här paradoxala förväntningarna kan vara svåra att möta då de ter sig motsägelsefulla, exempelvis kan det förväntas att man är en operativ visionär; en strategisk genomförare; en techsavvy humanist; och ödmjuk hjälte.

De här förväntningarna är vanligare att se på ledarnivåerna under ledningsgruppen, men tänker vi efter är det naturligt att detta även omfattar ledningsgruppen.

HBR-artikeln har flera paralleller till hur vi på Stardust arbetar med VUCA, organisation och ledarskap. Artikeln trycker på att organisationer och ledarskap behöver nya grepp för att kunna möta framtiden på ett framgångsrikt sätt.

I artikeln appliceras detta specifikt på hur du bygger din ledningsgrupp, något jag inte ser lika ofta bland andra artiklar eller böcker jag plöjer. När du står inför att bygga och utveckla din ledningsgrupp så bör du därför ställa dig frågorna inom dessa fyra områden:

  • Identifiera vilka roller och kapaciteter du behöver i din ledningsgrupp. Exempel: Vad är viktig erfarenhet/expertis/insikt för er verksamhet i den fas ni befinner er i, men också nästa fas? Är det innovation, teknik, M&A, sälj, hållbarhet, tillväxt, ekonomi, talangexpertis, framtidskunskap, globalisering, etc?
  • När du har identifierat vilka roller som behövs, då är det dags att hitta rätt individer till de här rollerna. Vilka personer behöver du för att utmana traditionellt tänk, och som kan samarbeta, bygga och gynna förändringsarbetet ni befinner er i?
  • Med rätt personer i ledningsgruppen då är det dags att koncentrera ledningsgruppens fokus och energi på att utveckla, tydliggöra och driva er förändringsagenda. Viktigt att inte förlora sig i brandsläckning eller dagliga utmaningar, utan också ha framtidens viktiga prioriteringar i fokus. Vilka strukturer, modeller och verktyg tar er mot målbilden?
  • Utveckla ledningsgruppen, med syfte att bygga tillit i ledningsgruppen, med samarbetsfokus och engagemang. Hur ni bygger en smidig organisation som snabbt kan svara mot förändringar? Hur ni skapar tillit i övriga organisationen och bygger förutsättningar för självledarskap hos era medarbetare?

Här är det viktigt att inte luta sig mot traditionella lösningar, vilket tyvärr ofta ligger närmast till hands när det kommer till att bygga en ledningsgrupp. Vi på Stardust Consulting stöttar dig gärna att tänka utanför boxen och hjälper dig på traven för att bygga för framtiden.

Hör av dig till oss på Stardust när du vill prata mer om ledarskap, VOKA, organisation och talent management.

Hur kan vi hjälpa till?

Behöver din organisation hjälp med ledarskapsutveckling eller självledarskap?

Vi på Stardust skräddarsyr ledarutvecklingsprogram på alla nivåer och självledarskap är ett av flera perspektiv i den ledarskapsutveckling vi erbjuder företag och organisationer.

Läs mer om vårt erbjudande kring ledarskapsutveckling och självledarskap och boka kostnadsfri rådgivning.

Dela inlägget

Hallå där!

Vill du ha mer kunskap direkt i din inbox och dessutom ta del av nya guider och webbinarier? Prenumerera då här!

”Endast organisationer där anställda kan briljera kommer att vara framgångsrika i en ständigt föränderlig värld. Vårt uppdrag är att göra detta möjligt, nu och för framtiden.”