Hur kan vi hjälpa till?

Blir din nästa chef en robot?

av Henrik Martin

2015-06-16

Jag har med stort intresse följt debatten kring den framtida automatiseringen av våra jobb. Siffrorna pekar på att 50% av de jobb som finns idag inom några decennier kommer att kunna ersättas av robotar och artificiell intelligens.

Man häpnar. Det väcker så många frågor kring hur framtidens arbetsmarknad och samhälle kommer att se ut. Och ännu fler om det faktiskt alls kommer att fungera.

Men vissa jobb har ju känts omöjliga att ersätta, till exempel chefsrollen. Tills nu. I Harvard Business Review skriver Devin Fidler om hur hans organisation har konstruerat en “iCEO”, ett virtuellt ledningssystem som automatiserar komplexa problemlösningsuppgifter genom att dela upp dem i mindre, lösbara enheter. De blev själva överraskade över hur framgångsrikt deras mjukvara kunde lösa den första uppgiften den fick. Och på tre dagar istället för en månad. Läs hela den fascinerande artikeln här.

Många replikerar snabbt att datorer åtminstone aldrig kommer bli kreativa. Men det finns redan artificiell intelligens som skriver egen musik, målar, eller till och med skriver egen mjukvara. Tidningen Wired lät i dagarna berätta att en dator hade tagit fram en helt ny vetenskaplig teori (inom biologi), helt utan en människas inblandning.

Vem vet var det här slutar? Kanske med att du snart får en robot som chef.

Prenumerera på våra populära guider och inlägg om Talent Management

Stardust Consulting Birger Jarlsgatan 33, 4 tr, 111 45 Stockholm
070-515 49 83 info@stardustconsulting.se

Stardust Consultings vision är att bli Sveriges mest uppskattade Talent Management-konsulter. Vi på Stardust Consulting hjälper företag och organisationer att få till ett effektivt Talent Management. Med det menar vi hur man på ett strukturerat sätt attraherar, utvecklar och engagerar rätt medarbetare.

Pin It on Pinterest