Informellt ledarskap – de dolda ledarna

Lästid cirka 4 minuter
Author Image
av
Heléne Ählberg
7 oktober 2024
Informellt ledarskap och informella ledare

Självledarskap – så funkar det

Ladda ner vår populära guide kostnadsfritt genom att ange din e-post.

I varje organisation finns de som leder utan titlar – de informella ledarna. De är inte chefer, men deras inflytande är ovärderligt. Genom att bygga relationer och agera snabbt skapar de resultat där formella strukturer ofta går bet. I den här artikeln går Heléne Ählberg igenom hur ni kan identifiera och dra nytta av dessa dolda nyckelpersoner.

Vad är informellt ledarskap?

Informellt ledarskap handlar inte om titlar eller formella befogenheter. Det är de personer som, trots att de inte innehar en ledningsposition, har en stor påverkan på sin omgivning genom sin personlighet, sitt förtroende och sitt sätt att skapa och underhålla relationer. Dessa personer agerar ofta som kittet som håller organisationen samman, särskilt i tider av förändring eller osäkerhet.

Informella ledare har förmågan att engagera och mobilisera sina kollegor, ofta genom att förstå och anpassa sig till den informella kultur som finns inom organisationen. De vet vilka knappar de ska trycka på för att få saker att hända och har en unik förmåga att navigera i de osynliga strukturerna av inflytande och förtroende som existerar vid sidan av den formella auktoriteten.

Varför är informellt ledarskap viktigt?

I komplexa system, där information och beslut måste flöda snabbt och effektivt, är traditionella hierarkier ofta för långsamma. Det är här informella ledare kan göra verklig skillnad. De är inte bundna av byråkrati eller strikta protokoll, vilket gör att de kan agera snabbt och flexibelt. Deras förmåga att se möjligheter där andra ser hinder gör dem till kraftfulla agenter för förändring.

När organisationer står inför utmaningar som kräver innovativa lösningar är det ofta de informella ledarna som kliver fram. De bygger broar mellan avdelningar, ser till att rätt personer kommer i kontakt med varandra och kan på så sätt katalysera processer som annars skulle ha fastnat i byråkratiska fällor. Detta är särskilt viktigt i dagens affärsklimat, där globala utmaningar och snabb teknologisk utveckling kräver nya och okonventionella lösningar.

Riskerna med informellt ledarskap

Även om informella ledare kan vara en stor tillgång innebär deras närvaro också vissa risker. Deras inflytande kan ibland stå i konflikt med de formella chefernas mandat, vilket kan skapa spänningar och interna konflikter. I vissa fall kan detta leda till att chefer känner sig underminerade eller till och med utfrysta av starka informella ledare som har ett större förtroende hos medarbetarna.

En av de största utmaningarna är att hantera balansen mellan formellt och informellt ledarskap. Om en organisation inte är medveten om sina informella ledare, eller om dessa ledare motarbetar de formella strukturerna, kan det leda till en splittrad organisation där olika grupper drar åt olika håll. Detta kan resultera i förlorad produktivitet, minskat förtroende för ledningen och i värsta fall en dysfunktionell arbetsmiljö.

Om en organisation inte är medveten om sina informella ledare, eller om dessa ledare motarbetar de formella strukturerna, kan det leda till en splittrad organisation där olika grupper drar åt olika håll.

Hur kan organisationer dra nytta av informellt ledarskap?

Nyckeln till att lyckas med informellt ledarskap ligger i att erkänna och integrera dessa ledare i organisationens övergripande strategi. Först och främst handlar det om att identifiera dessa individer. Det kan göras genom att noggrant observera vilka personer medarbetarna vänder sig till för råd, vem de litar på och vem de ser som en förebild.

När dessa ledare väl är identifierade bör organisationen hitta sätt att engagera dem och involvera dem i beslutsprocesser. Genom att ge dem en plats vid bordet, om än informellt, kan organisationen dra nytta av deras insikter och relationer samtidigt som de formella chefernas auktoritet upprätthålls.

Ett väldigt konkret exempel dök upp på en workshop vi på Stardust hade med en kund för några veckor sedan. En stor chefsgrupp skulle utforska företagets ledarprinciper och ge konkreta exempel på när de agerar utifrån dessa i vardagen plus ge exempel på individer i organisationen som var en förebild avseende de olika principerna. Det var väldigt intressant att se hur framför allt en person lyftes fram positivt i flera olika frågeställningar trots att denne inte var chef, utan en väldigt tydlig informell ledare!

Informella ledare kan ofta ha en naturlig talang för att leda, men de kan behöva stöd för att utveckla sina färdigheter ytterligare. Genom att erbjuda utveckling och mentorskap kan organisationen stärka dessa individer och säkerställa att de använder sitt inflytande på ett sätt som är i linje med organisationens mål.

Ledarskap utan gränser

Informellt ledarskap är en kraft som inte bör ignoreras i dagens komplexa och snabbrörliga värld. Genom att förstå, erkänna och stödja dessa ledare kan organisationer skapa en dynamisk och anpassningsbar arbetsmiljö, där innovation och effektivitet frodas. Samtidigt är det viktigt att vara medveten om de utmaningar som kan uppstå och att aktivt arbeta för att balansera det formella och informella ledarskapet på ett sätt som gagnar hela organisationen.

Hur ser det ut i er organisation? Är ni medvetna om vilka era informella ledare är och hur ni kan dra nytta av deras unika position?

Hur kan vi hjälpa till?

Behöver din organisation hjälp med ledarskapsutveckling eller självledarskap?

Vi på Stardust skräddarsyr ledarutvecklingsprogram på alla nivåer och självledarskap är ett av flera perspektiv i den ledarskapsutveckling vi erbjuder företag och organisationer.

Läs mer om vårt erbjudande kring ledarskapsutveckling och självledarskap och boka kostnadsfri rådgivning.

Dela inlägget

Hallå där!

Vill du ha mer kunskap direkt i din inbox och dessutom ta del av nya guider och webbinarier? Prenumerera då här!
Om du inte ser formuläret kan det bero på att du har en ad-blocker aktiverat.
Testa då att avaktivera den.

“Endast organisationer där anställda kan briljera kommer att vara framgångsrika i en ständigt föränderlig värld. Vårt uppdrag är att göra detta möjligt, nu och för framtiden.”