Hur kan vi hjälpa till?

Talangutveckling i världsklass

av Henrik Martin

2012-05-22

Häromdagen höll jag ett frukostseminarium om Talent Management. Efter mig klev Tommy Boustedt med kollegor upp och berättade hur svensk hockey jobbar med talangutveckling: det var oerhört fascinerande.

Allt tog sin början i 2003, när svenska JVM-laget kom 8:a i en turnering. Insikten var brutal: vi skapar alltför få hockeytalanger i Sverige. Sedan dess har Sweden Hockey jobbat innovativt och metodiskt med att förbättra situationen. De har skapat hockeykurser för 20,000 barn i Tre Kronors regi (läs trainee-program), de har skapat en talangtrappa som sträcker sig från 14-årsåldern till Tre Kronor (läs karriärutveckling), de har tillsatt specifika tränarutbildningar i flera nivåer med skriftliga prov (läs ledarutveckling), de ger samtliga 500 unga topptalanger en individuell utvecklingsplan som följs upp kontinuerligt (läs målstyrning). Mycket, mycket imponerande.

Har det gett något resultat då? Javisst, 2012 vann JVM laget guld. Vi har fler spelare i NHL än någonsin tidigare. Vi har världens bästa målvaktstalanger. Och flera nationer har hört av sig och bett att få köpa hela talangupplägget.

Det går fort i hockey. Men talangutveckling tar tid.

Prenumerera på våra populära guider och inlägg om Talent Management

Stardust Consulting Birger Jarlsgatan 33, 4 tr, 111 45 Stockholm
070-515 49 83 info@stardustconsulting.se

Stardust Consultings vision är att bli Sveriges mest uppskattade Talent Management-konsulter. Vi på Stardust Consulting hjälper företag och organisationer att få till ett effektivt Talent Management. Med det menar vi hur man på ett strukturerat sätt attraherar, utvecklar och engagerar rätt medarbetare.

Pin It on Pinterest