Självledarskap – de vanligaste missförstånden

Lästid cirka 2 minuter
Author Image
av
Johan Eklund
13 juni 2022
Missuppfattningar med självledarskap

Självledarskap – så funkar det

Ladda ner vår populära guide kostnadsfritt genom att ange din e-post.

Många organisationer lockas av fördelarna med ett ökat självledarskap. Men ibland uppstår en felaktig romantisk bild att ledare då kan dra sig undan och medarbetare får frikort att göra vad de vill. Här reder vi ut de vanligaste missförstånden.

För en tid sedan släppte vi en gedigen guide på ämnet – Självledarskap – så funkar det! 6 kom-igång-tips. Vi är jätteglada över det stora intresse och uppskattningen kring denna guide!

Att vi pratar om självledarskap grundar sig i att de flesta har insett hur smart det är att låta den samlade intelligensen och förmågan i en organisation jobba i stället för att allt ska tänkas ut i toppen för att sedan exekveras. Det fungerande självledarskapet kommer dock inte av sig självt och det finns flera missförstånd. Vi ser:

  • Ledare som drar sig undan sitt ansvar att leda och har lärt sig av Steve Jobs ”Anställ smarta människor och håll dig undan” (nej, han sa inte riktigt så men tolkas på det viset)
  • Medarbetare som tänker att de fått frikort att göra som de vill och att de egna frågorna har företräde
  • Uppfattningen att ledare inte ska ”lägga sig i” eller ”kontrollera”
  • Organisationer som säger sig ha mycket självledarskap, och som kan sägas ha det, men där ledningen styr på stenhårda centralt satta KPI:er som många inser driver verksamheten fel. Men – du är fri att driva på mot KPI:erna som du vill …
  • Tron att det räcker att prata om självledarskap utan att jobba med strukturer och ledarskap

Organisationer följer en delegering där uppdrag och förutsättningar går från ägare till styrelse till VD (eller motsvarande) och vidare ut i organisationen, även vid hög grad av självledarskap. Och i slutändan ska vi som organisation få saker gjorda på bästa möjliga sätt, med begränsade resurser och på en konkurrerande marknad. Som vanligt alltså.

Det vi vill med självledarskap är att varje steg tillför tolkningar och kompetens kring hur de övergripande riktningarna och målen ska nås. Att alla återkopplar kring vad man ser behövs, vad som fungerar och inte fungerar och tar egna beslut för att helheten ska lyckas. För det krävs struktur, kultur och ledarskap i samverkan.

En utmaning är att vi har så mycket med oss i vårt mänskliga, och på många sätt rationella, bagage som sabbar till det när vi ska agera i komplexa situationer. Det gäller både ledare och medarbetare och det driver oss lätt mot kortsiktiga beslut som för med sig att vi missar målet. Att lyckas få det självledarskap som passar er och er verksamhet kräver därför medvetenhet, energi och uthållighet.

Hur kan vi hjälpa till?

Behöver din organisation hjälp med ledarskapsutveckling eller självledarskap?

Vi på Stardust skräddarsyr ledarutvecklingsprogram på alla nivåer och självledarskap är ett av flera perspektiv i den ledarskapsutveckling vi erbjuder företag och organisationer.

Läs mer om vårt erbjudande kring ledarskapsutveckling och självledarskap och boka kostnadsfri rådgivning.

Dela inlägget

Hallå där!

Vill du ha mer kunskap direkt i din inbox och dessutom ta del av nya guider och webbinarier? Prenumerera då här!
Om du inte ser formuläret kan det bero på att du har en ad-blocker aktiverat.
Testa då att avaktivera den.

“Våra gamla typer av organisationer, det vi på Stardust kallar Napoleonorganisationer, har spelat ut sin roll.”