Ladda hem vår populära guide om självledarskap.

Ladda hem

Därför är rättvisa grunden för samarbete

Lästid cirka 3 minuter
Rättvisa i samarbete
Missa inte!

Teamutveckling – så utvecklar du effektiva team

Ladda ner vår populära guide kostnadsfritt genom att ange din e-postadress här.

I vårt utformande av organisationer med en hög grad av engagemang, tillit, experimenterande och självledarskap ligger rättvisa som en grund där den skapar förutsättning för och vilja till att samarbeta.

Rättvisa sitter hårdare i vårt DNA än vad jag tidigare insett. Du känner möjligen till David Rocks modell SCARF eller Status, Certainty, Autonomy, Relatedness och Fairness? Den är intressant att titta på för att bättre förstå vad det kan vara som gör att jag själv eller andra reagerar med motstånd på en händelse.

När vi pratar om modellen så lyfter många att just rättvisa är känsligt för dem. Jag brukar utmana med att fråga vad de menar med rättvisa. En intressant tolkning kan vara ”här tycker vi rättvisa är väldigt viktigt, därför behandlar vi alla olika”.

Nyligen fick jag återigen ögonen på rättvisa i ett TED-talk av Sarah Brosnan kring hur apor och människor är hårdkodade när det kommer till rättvisa. Även vår svenske föreläsare och tv-psykolog Anders Hansen lyfte detta nyligen. Känslan av ilska, att något är fel, om någon får mer än jag (framförallt oförtjänt) är ett beteende som kan ses hos apor och är väl känt i mänskligt beteende. Har du inte sett videon med apan som får gurka när den andre får vindruvor, så gör det, det är mycket talande. Du kan se den i Sarahs TED-talk.

Hos schimpanser kan man se en motvilja att även själv få mer än andra. Det känner du säkert igen också hos dig själv även om det märks tydligast i en grupp som du har nära dig och är beroende av. Att någon skaffar sig fördelar och ser till egen vinning sänker tilliten vilken bland annat uttrycks i tillitsekvationen som min kollega Philip Sjögren nyligen skrev om.

Vårt hårda fokus och intresse för rättvisa och orättvisa handlar såklart om att skapa förutsättningar för och vilja att samarbeta. Och samarbete är ju som vi vet, och har alltid varit, mer eller mindre livsviktigt för oss.

Upplevd rättvisa är intressant på många sätt och inte minst när vi söker sätt att skapa organisationer med allt högre grad av självledarskap. Om vi ska vilja och acceptera att samarbeta, och organisera detta genom egen syn på vad som måste göras, hur det ska göras och när det är klart, då måste vi uppleva rättvisa i fördelning av arbete, resurser och belöningar. Det kräver i sin tur samsyn kring mål och förutsättningar och en hög grad av transparens.

Jag har velat höja mig själv över rättvisa, absolut inte stå över den, men tänka att jag inte drabbas av avundsjuka utan är nöjd med mitt och ”glad för din skull”. Men, nja, jag är inte mycket mer än apa i detta hänseende ändå. Och vi får ta med den aspekten när vi designar organisationer där vi söker samarbete, engagemang, tillit och experimenterande, det vill säga, de flesta organisationer.

Hur kan vi hjälpa till?

Behöver din organisation hjälp med teamutveckling?

Vi på Stardust hjälper er skapa vinnande team och få dem på plats, i ledningsgrupper eller andra delar av organisationen.

Läs mer om vårt erbjudande kring teamutveckling och boka kostnadsfri rådgivning.

Dela inlägget

Hallå där!

Vill du ha mer kunskap direkt i din inbox och dessutom ta del av nya guider och webbinarier? Prenumerera då här!

”Endast organisationer där anställda kan briljera kommer att vara framgångsrika i en ständigt föränderlig värld. Vårt uppdrag är att göra detta möjligt, nu och för framtiden.”