Hur kan vi hjälpa till?
misslyckas

Misslyckas för innovation och framgång!

av Maria Orling

2017-01-16

Alltför många företag och dess anställda är rädda för att misslyckas. Det är inbyggt i de allra flesta organisationers kultur att lyfta fram lyckade exempel, best practice och framgångshistorier. Väldigt sällan lyfter man fram ’vårt bästa misslyckande’. Varför undrar jag? Varför är vi så rädda för att misslyckas?

Stora innovationer kommer ju inte på första försöket, utan de kommer från människor som testar, misslyckas, justerar och testar igen. Att misslyckas är ju egentligen bara ett försök till att lyckas. Borde inte organisationer bli bättre på att premiera just det beteendet? Modet att testa, misslyckas och testa igen?

I den här artikeln från London Business School, How to fail successfully av Julian Brinkinshaw, diskuterar författaren just om varför det är så viktigt för företag att bygga en kultur som tillåter misslyckanden, t o m uppmuntrar till misslyckanden, för att lyckas ligga i innovativ framkant.

Författaren lyfter fram några råd för hur företag kan vända misslyckande till framgång:

  • Lär er något från varje försök. Oavsett utkomst av ett experiment, eller en förändring, se till att lära er något från det. Sopa inte misslyckanden under mattan, det är mycket bättre att veta vad som inte fungerar istället för inte veta.
  • Experimentera i mindre skala. Om man är osäker på utkomsten av en förändring, se till att förändra i begränsad omfattning och följ upp resultatet. På så vis får eventuella misslyckanden mindre effekt på resten av organisationen.
  • Börja hemmavid. Testa något nytt på din egen avdelning, se till att skaffa frivilliga medarbetare som vet att de arbetar med ett experiment, var tydlig med att du inte heller vet om det kommer att lyckas eller ej, men du är i alla fall villig att försöka.
  • Upprepa försöket. Det är nästan omöjligt att få saker rätt första gången. Våga justera och upprepa, sedan justera och upprepa igen tills alla är nöjda och ni har lärt er massor längs med vägen
  • Dela med er av misstag. Bygg en kultur där medarbetare vågar och kan dela med sig av misstagen. Se till att det finns olika forum för medarbetare att berätta om sina misstag och vad de lärt sig av dessa.

Det är min fasta övertygelse att företag med en kultur där misslyckanden behandlas som en del av företagets framgång, är de som också blir både innovativa och framgångsrika och därmed konkurrenskraftiga över tid.

Vill du veta mer om hur du kan vända misslyckanden till framgång? Kontakta oss på Stardust Consulting så berättar vi mer.

Prenumerera på våra populära guider och inlägg om Talent Management

Stardust Consulting Birger Jarlsgatan 33, 4 tr, 111 45 Stockholm
070-515 49 83 info@stardustconsulting.se

Stardust Consultings vision är att bli Sveriges mest uppskattade Talent Management-konsulter. Vi på Stardust Consulting hjälper företag och organisationer att få till ett effektivt Talent Management. Med det menar vi hur man på ett strukturerat sätt attraherar, utvecklar och engagerar rätt medarbetare.

Pin It on Pinterest