Självledarskap

Ladda hem vår populära guide om självledarskap.

Ladda hem

Ökad jämställdhet – hur svårt kan det vara?

Lästid cirka 3 minuter
Jämställdhet
Missa inte!

6 steg till en stark och lönsam företagskultur

Ladda ner vår populära guide kostnadsfritt genom att ange din e-postadress här.

Idag på internationella kvinnodagen väljer vi att köra en repetition på förra årets inlägg för tyvärr har det inte hänt så mycket på jämställdhetsområdet. För det går långsamt.

Till och med väldigt långsamt inom vissa segment så som börs-vd:ar, partners i riskkapitalbolag och för att inte tala om de noterade bolagens valberedningar där jag nyligen såg en siffra om att 70 % av de noterade bolagens valberedningar saknade kvinnor. Kan jag ha läst fel?

Om man som de flesta antar att begåvning och kompetens är någorlunda jämt fördelad i populationen innebär det att det finns lika många kvalificerade kvinnor som män. De företag och organisationer som är ”enkönade” tycks alltså avsiktligt välja bort 50 % av de bästa medarbetarna för att istället välja de mer medelmåttiga! Intressant strategi…

Men varför göra det så svårt. Här kommer några handfasta förslag på hur man tar de första stegen för att komma till rätta med jämställdheten.

  1. Sätt konkreta och mätbara mål för jämställdhetsarbetet. Det som blir mätt har större sannolikhet att hända. Sätt konkreta mål och delegera ut ansvaret till ledarna i organisationen. Detta är inte en HR fråga eller process. Till exempel att det ska vara 50 % kvinnor i alla ledningsgrupper och att 50 % av alla chefer i organisationen ska vara kvinnor inom 3 år. Gör måluppfyllelsen lönegrundande och jag lovar att ni kommer att se snabba resultat. Ge de chefer som lyfter fram och promotar kompetenta kvinnor en rejäl bonus!
  2. Se till att ha kvinnliga förebilder som lyfts fram internt. Människan är som bekant ett flockdjur och duktiga kvinnor drar till sig andra duktiga kvinnor. Precis som män i alla tider dragit till sig andra män.
  3. Skapa interna mentorprogram för att stötta kvinnor i karriären. En manlig mentor kan ge kvinnorna perspektiv på hur de uppfattas och lyckas ta sig fram i organisationen. En kvinnlig mentor kan dela med sig av egna erfarenheter. Var inte så rädd för att sticka ut. Så länge kvinnorna är en minoritetsgrupp behöver det extra stöd.
  4. Ha som absolut krav att det alltid ska finnas kandidater av bägge könen när ni rekryterar, oavsett om det är internt eller externt. På så vis tvingas man lägga ner lite mer tid på att leta utanför befintliga nätverk. Men ofta med bättre resultat. Arbeta bara med moderna rekryteringsföretag som inser värdet av detta synsätt.
  5. Var långsiktig och fira små framsteg.

Vill du ha 102 tips till? Kolla då in inspirationslistan från Klara K. Den har några år på nacken men är fortfarande relevant.

Eller hör gärna av dig till oss på Stardust Consulting. Vi hjälper er gärna att få ordning på statistiken.

Hur kan vi hjälpa till?

Behöver din organisation hjälp med företagskultur?

Med utgångspunkt i företagets vision, affärsidé samt lönsamhet hjälper vi på Stardust er till en företagskultur med tydlighet, riktning och tillhörighet. Kanske vill ni börja med en inspirationsföreläsning eller workshop?

Läs mer om vårt erbjudande kring företagskultur och boka kostnadsfri rådgivning.

Dela inlägget

Hallå där!

Vill du ha mer kunskap direkt i din inbox och dessutom ta del av nya guider och webbinarier? Prenumerera då här!
Om du inte ser formuläret kan det bero på att du har en ad-blocker aktiverat.
Testa då att avaktivera den.

“Våra gamla typer av organisationer, det vi på Stardust kallar Napoleonorganisationer, har spelat ut sin roll.”