Hur kan vi hjälpa till?
Tid

Har du inte tid?

av Charlotta Wikström

2019-01-23

För ett tag sedan passerade jag ”bäst före datum”. Detta delvis smärtsamma faktum har gett mig anledning att reflektera över all den tid som passerat i mitt liv och vad jag har gjort av den. Tid är också ett centralt begrepp i alla möten jag har haft med chefer och ledare under åren. Dels i mitt eget ledarskap och dels under de över tio år som jag nu har haft förmånen att i Stardust Consulting jobba med ledarutveckling på olika nivåer.

Jag får ofta höra att ”jag har inte tid”. Låt mig därför reda ut vissa missförstånd gällande tid och ge er min syn och erfarenhet om tidens betydelse och hur man kan hantera upplevd brist på tid.

Tid är det mest rättvisa i hela universum. Alla människor har lika mycket tid. Vi har alla 24 timmar om dygnet även om det ibland kan upplevas som färre. Därför brukar jag i mina ledarträningar börja med att göra alla deltagare uppmärksamma på denna tankevurpa.

Det handlar inte om att ha tid – utan om att skapa tid. Eftersom vi nu klarlagt att alla människor på jorden – även chefer – har lika mycket tid, handlar vår upplevda tidsbrist om hur vi skapar tid. Tid till det som verkligen är viktigt och betydelsefullt. Jag uppmanar också alla att sluta säga ”jag har inte tid” utan hellre ”jag prioriterar inte det här just nu”. Bara att börja uttrycka sig annorlunda skapar insikt och kan vara en tankeväckare kring hur jag gör mina prioriteringar. Prioriterar jag rätt uppgifter i mitt arbete, som skapar värde både på kort och lång sikt? Prioriterar jag tiden rätt i mitt privatliv som gör att jag blir en person som håller över tiden och som ständigt utvecklas och växer?

Tid är det enda man inte kan ge tillbaka till någon. Eftersom det inte går att ge tillbaka tid måste den hanteras varsamt och som ledare måste du föregå med gott exempel. Om du inte respekterar tid, kommer för sent eller har dåligt planerade möten är det att betraktas som stöld och du är en tjuv.

Sammantaget skulle vi kunna kalla ovanstående för en reflektion om självledarskap. Det har jag förhoppningsvis blivit bättre på efter att ha fyllt 60. Därför prioriterar jag nu att åka långt bort med min käraste och reflektera över livet. Just nu prioriterar jag det. Och jag hoppas flyget går på tid.

P.S Kanske du eller några i din omgivning behöver lite hjälp på vägen med att prioritera och leda sig själv? Slå mig i så fall en signal!

Charlotta Wikström, Senior Advisor på Stardust Consulting tel 073 755 26 92

Prenumerera på våra populära guider och inlägg om Talent Management

Stardust Consulting Birger Jarlsgatan 33, 4 tr, 111 45 Stockholm
070-515 49 83 info@stardustconsulting.se

Stardust Consultings vision är att bli Sveriges mest uppskattade Talent Management-konsulter. Vi på Stardust Consulting hjälper företag och organisationer att få till ett effektivt Talent Management. Med det menar vi hur man på ett strukturerat sätt attraherar, utvecklar och engagerar rätt medarbetare.

Pin It on Pinterest