Hur kan vi hjälpa till?
efter semestern

Därför slutar dina bästa medarbetare efter semestern…

av Camilla Rask

2019-09-10

Handen på hjärtat, även om du älskar ditt jobb visst är det lite motigt att komma tillbaka till vardagen efter den där sköna semestern och ledigheten? Så känner nog de flesta, men efter en vecka eller två är vi oftast igång som vanligt och fortsätter våra spännande jobb. Fast frågan är om alla verkligen är så motiverade?

En färsk studie publicerad av Kollega visar att 4 av 10 vill byta jobba efter semestern. Och i åldersgruppen 18-29 år är andelen ännu större – nästan sex av tio har funderat på en ny karriär under sommarledigheten. När vardagspulsen stannar upp tar man sig tid att reflektera över vad man vill med yrkeslivet och om man är på rätt position. De främsta anledningarna till att svenskarna funderar på att byta jobb är för att få en bättre lön, att testa något nytt, för att få nya utmaningar eller för att man vill ha en bättre chef. När jag läser hela listan blir jag beklämd då jag tänker att i många fall räcker det säkert med små förändringar för att fler ska vilja stanna på sina arbetsplatser och vara motiverade precis där de är! Läs hela artikeln här

Vad motiverar dig? Vilka är dina inre och yttre drivkrafter, varför går du till jobbet egentligen? Om du är ledare och inte vet svaret på frågorna när det gäller dina medarbetare så kan du utforska vad som motiverar dina medarbetare lite närmre genom att fråga:

• Vad är det som gör ditt jobb meningsfullt?
• Hur får du energi på jobbet? Vilka är dina energitjuvar?
• Vad är det som inspirerar dig mest på jobbet just nu?
• Vilken är din största utmaning?
• Vad är du mest stolt över att ha gjort den senaste tiden?
• Vad stressar dig?
• Vad är skillnaderna mellan en bra och en dålig arbetsdag?

Om du som ledare har täta check-ins eller ett-till-ett samtal med dina medarbetare kommer du sannolikt att lära känna dina medarbetare bättre och kan lättare fånga upp önskemål om utveckling, hjälpa dina medarbetare i deras utveckling och få reda på sådant som skaver i tid. Forskningen visar bland annat att följande faktorer är viktiga för motivationen:

• Att kunna påverka riktningen och sin arbetssituation
• Personlig utveckling
• Tillhörighet
• Feedback från chef och team

Såhär efter sommaren är det många företag som startar hösten med en kick-off. Och det kan ju vara värdefullt så länge det inte bara handlar om affärsplanen på en övergripande ogripbar nivå tillsammans med någon käck föreläsare inom teambuilding. Se till att nyttja tiden väl och säkerställ att medarbetarna förstår riktningen och jobba med hur alla kan bidra, både i team och individuellt. Då blir det meningsfullt på riktigt. Glöm för all del inte bort att ha kul också! Även det bidrar till motivationen, det sociala kittet är viktigt.

Vilka är dina bästa tips för att ökad motivation och engagemang?

Läs mer om Stardust Consultings tjänster här

Prenumerera på våra populära guider och inlägg om Talent Management

Stardust Consulting Birger Jarlsgatan 33, 4 tr, 111 45 Stockholm
070-515 49 83 info@stardustconsulting.se

Stardust Consultings vision är att bli Sveriges mest uppskattade Talent Management-konsulter. Vi på Stardust Consulting hjälper företag och organisationer att få till ett effektivt Talent Management. Med det menar vi hur man på ett strukturerat sätt attraherar, utvecklar och engagerar rätt medarbetare.

Pin It on Pinterest