Hur kan vi hjälpa till?
Expertledarskap eller generellt ledarskap?

Borde du satsa på expertledarskap eller generellt ledarskap?

av Henrik Martin

2020-11-10

En kund till mig (tack Nicklas!) skickade över en sprillans ny artikel från Harvard Business Review som verkligen gav nya insikter och som har fått mig att fundera på det här med ledarskap.

Artikeln handlar om hur Apple organiserar sig för innovation. Och jag vet, det är sällan det är relevant att jämföra sig med ett av världens mest framgångsrika bolag, men den här gången gav det ändå några nya tankar att ta med sig.

Det finns mycket matnyttigt i artikeln som bland annat påvisar hur Apple har organiserat sig helt annorlunda från så gott som alla andra storbolag. Mest intressant är deras syn på ledarskap – de tror inte på generella ”managers”. De provade, men fick det inte att fungera. Istället fokuserar de på expertledarskap, det vill säga att den som är bäst på ett område också blir chef för det.

I Sverige ses det ofta som ett misstag att befordra den bästa ingenjören istället för den bästa ledaren. Men på Apple har man fått det att fungera. Självklart tränar de också sina ledare till att vara just bra ledare, inte bara kunniga. Men det viktigaste är fortfarande sakkunskapen.

Apples matris för expertledarskap

Apples matris för expertledarskap. Källa: Apple/HBR

Kolla framförallt in deras spännande 4-fälts-matris för hur en expertledare skall tänka kring sina expertområden:

  1. Vad skall jag äga? = vara bäst på
  2. Vad behöver jag lära mig? = nya områden som är viktiga att bli bäst på
  3. Vad skall jag lära ut? = områden som jag kan, men inte skall syssla med
  4. Vad skall jag delegera? = områden som jag äger, men som andra kan bättre

Nu tror jag inte att alla skall organisera sig som Apple, men ni som tror på expertledarskap som koncept kanske kan finna ny inspiration i artikeln?

Prenumerera på våra populära guider och inlägg om Talent Management

Stardust Consulting Birger Jarlsgatan 33, 4 tr, 111 45 Stockholm
070-515 49 83 info@stardustconsulting.se

Stardust Consultings vision är att bli Sveriges mest uppskattade Talent Management-konsulter. Vi på Stardust Consulting hjälper företag och organisationer att få till ett effektivt Talent Management. Med det menar vi hur man på ett strukturerat sätt attraherar, utvecklar och engagerar rätt medarbetare.

Pin It on Pinterest