Bli mentor och öka jämställdheten!

Lästid cirka 3 minuter

6 steg till en stark och lönsam företagskultur

Ladda ner vår populära guide kostnadsfritt genom att ange din e-post.

Efter 364 dagars väntan är den äntligen här, VÅR dag. Efter nära 58 år som kvinna reflekterar jag en stund över varför det ser ut som det gör med jämställdheten och vad vi kan göra för att öka den.

För jag tror att den största förändringskraften ligger hos oss själva och att vi genom förändrade beteenden kan får mer makt och inflytande. Men det gäller att börja träna tidigt. Den bästa insatsen vi kan göra för våra yngre medsystrar är att vara bra förebilder. Under mina år som mentor har jag identifierat 10 gemensamma utmaningar:

  1. De är ambitiösa och välutbildade samt har en övertro på att bara man jobbar mycket och presterar så räcker det för att göra karriär.
  2. De förstår inte alltid de osynliga spelreglerna på arbetsplatsen, hur man ska ta sig fram på bästa sätt i en organisation.
  3. De förminskar sig själva. Jag var på ett styrelsemöte häromdagen där en mycket kompetent och viktig kvinnlig chef skulle göra en ”liten” dragning. Den var ju superviktig och inte alls ”liten”. Dessutom var den jätteproffsig
  4. Är rädda för att ta risker och göra fel
  5. De tycker inte att de blir lyssnade på. Att de har svårt att göra sig hörda
  6. De har svårt att prioritera och delegera. Duktiga flickor kan allt bäst själv!
  7. De kan inte säga nej.
  8. De gör gärna andras jobb
  9. De tar sig inte tid att bygga nätverk.
  10. Med tiden får de också många krockande roller i livet. Bilda familj, föda barn, baka bullar till fotbollslaget, bjuda svärmor på middag, ja ni vet. Och då har de svårt att hitta ”stoppknappen” som de brukar säga.

Vilka tips kan vi ge våra medsystrar denna vår egen dag? Här kommer några personliga tips från mig:

  • Bli mindre duktig. Min chef på sena 80-talet, Robert Hernadi på SAS, sa till mig en gång att jag var duktig men också överambitiös. 80 % räcker sa han. Gott råd.
  • Bygg ditt eget varumärke. Tala om vad du presterar och tala i jag-form, inte vi-form
  • Gör dig hörd genom att tala långsamt, kanske ställa dig upp på ett möte, och förbered dig väl, tänk på vilken målgrupp du har framför dig, anpassa språket
  • Gör fel, våga gå utanför din komfort zon. Det är lättare att få förlåtelse än tillåtelse.
  • Lär dig att prioritera, det skapar handlingsutrymme och ger mer tid för eftertanke och utveckling. Allt i livet är inte lika viktigt.
  • Träna på att säga nej. Se vad som händer. Oftast inger det respekt och förtroende att man kan sätta sina egna gränser.
  • Bygg ditt nätverk. Luncha minst 2 gånger i månaden med personer du inte träffat tidigare, både internt och externt. Ett bra nätverk är en ovärderlig tillgång.
  • Och sist men inte minst, det bästa rådet jag fått av min gamla kursare och vän Vanja Befrits: För att orka med livets alla krockande roller- bli mer egoistisk och ta hand om dig själv.

Och så ska du skaffa dig en bra mentor förstås.

Ta hand om dig lite extra mycket denna dag!

Hur kan vi hjälpa till?

Behöver din organisation hjälp med företagskultur?

Med utgångspunkt i företagets vision, affärsidé samt lönsamhet hjälper vi på Stardust er till en företagskultur med tydlighet, riktning och tillhörighet. Kanske vill ni börja med en inspirationsföreläsning eller workshop?

Läs mer om vårt erbjudande kring företagskultur och boka kostnadsfri rådgivning.

Dela inlägget

Hallå där!

Vill du ha mer kunskap direkt i din inbox och dessutom ta del av nya guider och webbinarier? Prenumerera då här!
Om du inte ser formuläret kan det bero på att du har en ad-blocker aktiverat.
Testa då att avaktivera den.

“Endast organisationer där anställda kan briljera kommer att vara framgångsrika i en ständigt föränderlig värld. Vårt uppdrag är att göra detta möjligt, nu och för framtiden.”