Hur kan vi hjälpa till?
Hantera oväntade situationer

3 tips för att hantera oväntade situationer

av Maria Orling

2021-01-19

Jag har förmånen att vid sidan av mitt arbete på Stardust Consulting driva en yogastudio tillsammans med några vänner. I januari 2020 tog vi steget och skrev på ett hyreskontrakt för en egen lokal. Glädjen och framtidstron var stor. Vi målade och fixade, sålde terminskort och gjorde upp planer. Vad som hände sen vet vi alla – världen stannade när corona slog till.

Där stod vi med vår fina lokal som fortfarande luktade målarfärg, kunder som köpt terminskort och en framtidstro som ordentligt naggades i kanterna. Men snabbt etablerades en beslutsamhet och vårt mantra blev Andas, Acceptera och Anpassa.

Vi stängde i två veckor för att tillsammans stanna upp och fundera hur vi på bästa sätt ska lösa situationen varpå vi snabbt kom igång med flera varianter av yogapass, alla smittsäkra och målgruppsanpassade. Några pass hade vi utomhus, andra pass i mycket små grupper inomhus och vissa sände vi online.

Hela tiden fick vi anpassa verksamheten efter nya förhållanden såsom FHMs rekommendationer, väder och vind, kundernas önskemål med mera. Varje vecka var det något nytt.

Ju längre tiden gick desto mer anpassningsbara blev vi. En stor del av den förmågan kom just från vårt gemensamma synsätt: Andas, Acceptera och Anpassa.

Så mitt tips till alla som nu kommer tillbaka från en, förhoppningsvis, skön ledighet och ska ta tag i all den osäkerhet som vi lever och verkar i är:

  1. Andas. Glöm inte bort att stanna upp, ta några djupa andetag, få ner stressnivån och öka förmågan till att ta rationella beslut
  2. Acceptera. Det finns mycket vi inte kan påverka, acceptera det och lägg fokus på det ni kan påverka.
  3. Anpassa. Testa, utvärdera, gör om och lär. Grunden till anpassning ligger i att man faktiskt gör, inte bara pratar. Det går alltid att justera och göra om, låt inte bara tiden gå.

Lycka till och hör av er om ni vill veta mer om hur ni kan anpassa er organisation till rådande verklighet.

Prenumerera på våra populära guider och inlägg om Talent Management

Stardust Consulting Birger Jarlsgatan 33, 4 tr, 111 45 Stockholm
070-515 49 83 info@stardustconsulting.se

Stardust Consultings vision är att bli Sveriges mest uppskattade Talent Management-konsulter. Vi på Stardust Consulting hjälper företag och organisationer att få till ett effektivt Talent Management. Med det menar vi hur man på ett strukturerat sätt attraherar, utvecklar och engagerar rätt medarbetare.

Pin It on Pinterest