Jag har svårt att se några fördelar med Coronapandemin. Digitaliseringstakten ökar förvisso dramatiskt men jag hade hellre avstått från pandemin och låtit utvecklingen ta lite längre tid. En möjlig fördel är att jag har mer tid för att läsa tidningen varje morgon. Istället för att flyktigt skumma igenom nyheter, som redan är gamla, läser jag noga artiklar och reportage. Gärna om ämnen som jag i vanliga fall inte skulle prioritera. Idag har jag t.ex. läst om ”jakten på sanningen” av Ulf Danielsson som är professor i teoretisk fysik.
En ”sanning” som slår mig är hur väl utvecklingen av pandemin och vårt förtroende för landets ledare korrelerar med Susan Wheelans teoretiska modell för gruppers utveckling som hon formulerade år 2005. Nästan som en av Ulf Danielssons naturlagar. Varje fas har sina karaktäristika och kräver sitt specifika ledarskap. Oavsett om det är på nationell- eller företagsnivå. Se själva.
Fas 1 – Tillhörighet och Trygghetsfasen. Gruppen är starkt beroende av ledaren. Ledarskapet utmanas inte. Anpassning och samtycke präglar fasen. Fokus är att vilja höra till snarare än att prestera. Ledaren måste skapa tillit och trygghet samt fokusera på mål och struktur. Positiva normer måste etableras. Statsministern klev i mitten av mars fram som vår landsfader och Anders Tegnell blev hela Sveriges nya idol. Nu med egen affisch. Media försvarade den svenska linjen som den enda rätta. Och de dagliga presskonferenserna blev snart mer populära än Melodifestivalen. Målet var att hålla nere smittspridningen genom distansering och bättre handhygien. Här gjorde vi som vi blir tillsagda helt enkelt och visade stort förtroende för våra ledare. (Barn)
Fas 2 – Opposition och Konflikt. Nu börjar ledarskapet utmanas. Gruppen går i opposition, utmanar och ifrågasätter. Konfliktnivån ökar. Medlemmarna vill skapa oberoende och det utvecklas subkulturer med oppositionella inslag. Ledaren måste säkerställa tydliga roller och ansvar samt stå fast vid fastlagd strategi. Den 15 maj då Europa började öppna upp kan man se tecken på att den här kritiska fasen har inletts. 22 oberoende forskare och läkare med Lena Einhorn i spetsen börjar ett drev mot Folkhälsomyndigheten, media rapporterar mer kritiskt mot ledarskapet, väljarna ska utkräva ansvar för misstagen som begåtts. I Tyskland och i Oslo demonstrerar man och konspirationsteorier florerar. I Sverige släpper vi på det individuella ansvaret och börjar slappna av, och trängas på restaurangerna. Det är livsviktigt att ta sig ur den här fasen och nu ställs verkligen ledarskapet på prov. Vi har i historien sett vad som annars kan hända i samhället. (Tonåringar)
Fas 3 – Tillit och Struktur. Nu börjar man gå tillbaka till det normala. Medlemmarna blir säkrare i sina roller, tar ökat ansvar för helheten, värderar olikheter och effektiviteten ökar. Ett mer konstruktivt ifrågasättande skapar nya möjligheter och utveckling. Det krävs ett mer coachande och stödjande ledarskap. Det är den här fasen vi alla går och väntar på nu. Och som vi som individer aktivt kan bidra till blir verklighet genom att följa den överordnade strategin och våra egna ute i företagen. Gå vidare, ställa OM istället för att ställa IN. ( Unga vuxna)
Fas 4 – Arbete och Produktivitet. Här har gruppen utvecklats till ett högpresterande team. Väldigt få grupper når dock hit, inte mer än 15 % enligt Susan Wheelan. Man gör färre misstag, arbetar tillsammans utan silotänk, ser till helheten och den gemensamma visionen. Ledarskapet präglas av en hög grad av decentralisering. När vi når hit har vi förhoppningsvis rett ut ansvarsfördelningen- eller brist på – mellan de olika myndigheterna, SKR och andra företrädare för statsapparaten, lagt den värsta ekonomiska krisen bakom oss och vi kan gå vidare. (Vuxna)
Kanske kan Susan Wheelans modell ge oss en hint om vad vi har att förvänta oss i Fas 3.
Och du som ledare kan förbereda dig på att anpassa ditt ledarskap till det ”nya normala”.
Behöver du en skjuts och lite mer energi in i ledarskapet? Tveka inte att höra av dig.
Nu siktar vi på Fas 3 tillsammans