Självledarskap

Ladda hem vår populära guide om självledarskap.

Ladda hem

Ledarskap genom kontroll eller tillit? 3 tips för dig som ledare

Lästid cirka 4 minuter
Missa inte!

Självledarskap – så funkar det

Ladda ner vår populära guide kostnadsfritt genom att ange din e-postadress här.

Många chefer och ledare kämpar med balansen mellan kontroll och tillit – en inte alltid helt enkel ekvation. Men väljer du alltid kontroll i ditt ledarskap så ger du inte tillit en chans. Och med tillit får du som ledare ett större förtroende tillbaka. Här är tre tips som hjälper dig på vägen mot ett ledarskap mer präglad av tillit.

När vi genomförde Talent Management Barometern 2021, som djupdök i statistik och intervjuer rörande organisation, ledarskap, HR och talent management – berörde vi många frågor kring hur man leder organisationen och sina medarbetare. Vilket mindset har man som ledare och organisation i detta? Tenderar man att använda mer kontroll, eller lutar man mer åt tillit? Det vi såg i undersökningsstatistiken var att de flesta skattade sig mer mot tillit.

Strävar en organisation efter att bli mer VOKA-anpassade så är just tillit en viktig ingrediens, och i min roll som konsult möter jag chefer och ledare som ibland kämpar med just balansen kontroll vs. tillit. ”Ska jag helt överge kontroll i mitt ledarskap?”, ”Menar du att jag bara ska hoppas på att mina medarbetare levererar? Vart kommer då jag som chef in i bilden?” – detta är några frågor och kommentarer som jag möter när chefer berättar om de utmaningar man upplever i sitt ledarskap.

Det är inte en enkel ekvation. Vissa situationer kräver kontroll, och andra situationer mår bättre av tillit. Du som chef och ledare behöver förstå vad som behövs när. Detta är absolut inget nytt, till exempel situationsanpassat ledarskap presenterades redan på 1960-talet, men en något färskare HBR-artikel tar upp vilka olika roller och situationer du som ledare behöver växla mellan, samt hur man navigerar i detta. Artikeln bidrar också med tre tips om hur man som chef och ledare kan bli bättre på att bemästra olika ledarroller och situationer:

Självinsikt

Kom till insikt om din komfortzon. I vilka situationer känner du dig säker respektive osäker?

Träna på att utvidga din komfortzon. Vilken roll tar du helst som ledare? Är du en visionär ledare, eller är du mer operativ? Kan du lätt växla mellan olika ledarroller? Träna på de roller som du automatiskt inte tar. Här krävs ett stort mod för att öka självinsikten och att växla mellan olika roller.

Lära, justera, och träna

Säkerställ att ditt ledarskap har ett inslag av ständigt lärande, justerande och tränande. Se din ledarutveckling som det som sker i de dagliga interaktionerna och de dagliga dilemman du möter, och inte främst det teoretiska du möter på en kursgård eller på en utbildning.

Reflektera över vad som händer i dina möten och i din omgivning, fundera över hur du kan justera ditt beteende och dina vanor. Och för att det ska sätta sig – praktisera aktivt. Här är det värdefullt att ta hjälp av en coach, eller ett digitalt ledarverktyg, till exempel Yomento.

Ta in och förstå vad som händer i omgivningen

Det är lätt att fastna i sin egen bild av en situation, så för att utvecklas som ledare är det betydelsefullt att ta in olika synvinklar på en utmaning. Man kan använda ”reversed mentoring”, omvänt mentorskap, till exempel där en chef får en medarbetare som mentor för att hjälpa chefen att vidga sitt perspektiv. Här krävs det ett stort mått av ödmjukhet att lyssna in andras åsikter och uppfattning.

För att koppla tillbaka där jag började det här inlägget, det vill säga kontroll eller tillit. Jag menar inte att du ska välja antingen kontroll eller tillit, utan det handlar om att förstå vad du behöver använda i den aktuella situationen. Ibland är det kontroll, ibland är det bättre med tillit. Men jag är övertygad om att ifall du alltid väljer kontroll i ditt ledarskap så ger du inte tillit en chans. Och med tillit vet jag att du som ledare får ett större förtroende tillbaka. Det är här som de tre tipsen hjälper dig på vägen i din utveckling, och därmed oftare använder tilliten i ditt ledarskap.

Lycka till och hör av dig till oss på Stardust om du vill prata mer om ledarskap, VOKA, organisation och talent management!

Hur kan vi hjälpa till?

Behöver din organisation hjälp med ledarskapsutveckling eller självledarskap?

Vi på Stardust skräddarsyr ledarutvecklingsprogram på alla nivåer och självledarskap är ett av flera perspektiv i den ledarskapsutveckling vi erbjuder företag och organisationer.

Läs mer om vårt erbjudande kring ledarskapsutveckling och självledarskap och boka kostnadsfri rådgivning.

Dela inlägget

Hallå där!

Vill du ha mer kunskap direkt i din inbox och dessutom ta del av nya guider och webbinarier? Prenumerera då här!
Om du inte ser formuläret kan det bero på att du har en ad-blocker aktiverat.
Testa då att avaktivera den.

“Våra gamla typer av organisationer, det vi på Stardust kallar Napoleonorganisationer, har spelat ut sin roll.”