Kompetensutveckling sker till största del genom utbyte av erfarenheter med andra. Men hur gör vi när vi inte spontant kan dela med oss av vår kunskap över lunchen eller i fikarummet? Här kommer några nyttiga tips på vägen.
I fredags hade jag förmånen att hålla en inspirationsföreläsning på en chefslunch hos en av våra kunder. Digitalt, så klart. En kort period i höstas var frågan ”ska vi ses IRL eller digitalt?” återigen relevant. Nu är den överflödig.
Vi närmar oss den tionde månaden med hemarbete vilket får mig att fundera mer och mer på hur det går med kompetensutveckling i organisationer. Eller med utveckling överhuvudet taget.
Blir det någon strukturerad kompetensutveckling alls? Om vi tittar på 70-20-10 regeln så riskerar vi att förlora stora delar av kompetensutvecklingen om vi inte fortsätter att lära av varandra och delar med oss av vår egen kunskap.
För er som inte känner till 70-20-10 regeln så säger den att 70% av kompetensutvecklingen sker i samarbete med andra. Det kan vara via gemensamma projekt, utbyte av erfarenheter, lärdomar från andras misstag och genom att utföra sitt eget arbete. 20% sker av mer renodlad feedback och endast 10% i ren kursverksamhet.
Men hur gör vi nu när vi inte ses och spontant pratar med varandra? Inte bara snurrar runt stolen och frågar den där erfarna kollegan som alltid är generös med sin kunskap. Eller möts i lunchrummet och pratar om hur man gjorde ett misstag men sedan lärde sig något.
Jag har inget komplett svar men kan bidra med några nyttiga tips som hjälp på vägen:
- Fundera kring hur lärande fungerade hos er tidigare. Hur mycket var informellt/formellt lärande? När, var och hur lärde ni er som mest? Hur kan ni skapa samma förutsättningar nu – fast digitalt?
- Skapa forum och kanaler för lärande. Det kan vara allt ifrån Slack/Teams/Lync till direkta lärplattformar med möjlighet till dialog. Det viktigaste är att ta bort alla hinder för lärande och utveckling och göra det enkelt att dela med sig av sin egen kunskap.
- Prata om kompetensutveckling och lärande. Ofta. What gets talked about gets done. Se till att lärande och utveckling är ett ständigt återkommande tema på incheckningar, veckomöten, projektmöten, med mera.
Vill man dessutom göra en ordentlig plan för sitt teams kompetensutveckling så rekommenderar jag ett av mina tidigare inlägg på temat självstyrande team. Där får du handfasta råd om hur ni som team kan jobba med att kartlägga och planera gruppens gemensamma kompetensbehov.
Vill du veta mer om hur man kan få till en bra lärandekultur på distans, hör gärna av dig till mig.