Hur kan vi hjälpa till?
Superpower

Har du en svaghet som är din ”superpower”? Eller tvärtom?

av Henrik Martin

2019-11-11

Den senaste tiden har jag gått omkring och funderat lite på vad som är en styrka och vad som är en svaghet. Det faller sig naturligt att fundera på för oss som sysslar med Talent Management, bl.a. När vi utforskar ”vad är talang?”. En insikt jag har kommit till är att styrkor och svagheter inte är så enkelt som det verkar. 

Ett aktuellt exempel är personer med Asperger. Diagnosen klassas som en funktionsnedsättning, och ändå kallar Greta Thunberg det sin ”superpower”. Hur går det ihop?

Häromdagen hade jag en diskussion med en kompis som inte kan se filmer som är våldsamma eller alltför emotionella. Hon lever helt enkelt sig in alltför mycket i karaktärerna, och blir alltför berörd. Att inte kunna se 80% av Netflixutbudet tänker jag är en fruktansvärd begränsning i livet (nåja…). Men samtidigt är hon en oerhört framgångsrik och prisbelönt VD. Kan det vara så att hennes hyperkänslighet är hennes ”superpower” som gör att hon blir en väldigt empatisk ledare? (eller är det kanske för att hon inte lägger tid på Netflix som hon lyckas så bra? 🙂

Sen finns ju den andra sidan av myntet. Mina kollegor på Stardust Search har lärt mig att när de kartlägger kandidater så är det förstås viktigt att förstå deras styrkor, men det är ännu viktigare att förstå vad som händer när kandidaten överanvänder de styrkorna. Alla styrkor är alltså en potentiell svaghet om de används på fel sätt. Så vad är då egentligen en styrka och vad är en svaghet?

Du kan ju fundera på om du har några ”superpowers” sprungna ur sådant andra skulle kalla för en svaghet? 

Vill du veta om du överanvänder dina styrkor behöver du förmodligen fråga dina kollegor.

Läs mer om Stardust Consulting och våra tjänster.

Prenumerera på våra populära guider och inlägg om Talent Management

Stardust Consulting Birger Jarlsgatan 33, 4 tr, 111 45 Stockholm
070-515 49 83 info@stardustconsulting.se

Stardust Consultings vision är att bli Sveriges mest uppskattade Talent Management-konsulter. Vi på Stardust Consulting hjälper företag och organisationer att få till ett effektivt Talent Management. Med det menar vi hur man på ett strukturerat sätt attraherar, utvecklar och engagerar rätt medarbetare.

Pin It on Pinterest