Därför slutar dina bästa medarbetare efter semestern…

Lästid cirka 2 minuter
Author Image
av
Stardust Consulting
10 september 2019
efter semestern
efter semestern

Strategisk talent management

Ladda ner vår populära guide kostnadsfritt.

Handen på hjärtat, även om du älskar ditt jobb visst är det lite motigt att komma tillbaka till vardagen efter den där sköna semestern och ledigheten? Så känner nog de flesta, men efter en vecka eller två är vi oftast igång som vanligt och fortsätter våra spännande jobb. Fast frågan är om alla verkligen är så motiverade?

En färsk studie publicerad av Kollega visar att 4 av 10 vill byta jobba efter semestern. Och i åldersgruppen 18-29 år är andelen ännu större – nästan sex av tio har funderat på en ny karriär under sommarledigheten. När vardagspulsen stannar upp tar man sig tid att reflektera över vad man vill med yrkeslivet och om man är på rätt position. De främsta anledningarna till att svenskarna funderar på att byta jobb är för att få en bättre lön, att testa något nytt, för att få nya utmaningar eller för att man vill ha en bättre chef. När jag läser hela listan blir jag beklämd då jag tänker att i många fall räcker det säkert med små förändringar för att fler ska vilja stanna på sina arbetsplatser och vara motiverade precis där de är!

Vad motiverar dig? Vilka är dina inre och yttre drivkrafter, varför går du till jobbet egentligen? Om du är ledare och inte vet svaret på frågorna när det gäller dina medarbetare så kan du utforska vad som motiverar dina medarbetare lite närmre genom att fråga:

• Vad är det som gör ditt jobb meningsfullt?
• Hur får du energi på jobbet? Vilka är dina energitjuvar?
• Vad är det som inspirerar dig mest på jobbet just nu?
• Vilken är din största utmaning?
• Vad är du mest stolt över att ha gjort den senaste tiden?
• Vad stressar dig?
• Vad är skillnaderna mellan en bra och en dålig arbetsdag?

Om du som ledare har täta check-ins eller ett-till-ett samtal med dina medarbetare kommer du sannolikt att lära känna dina medarbetare bättre och kan lättare fånga upp önskemål om utveckling, hjälpa dina medarbetare i deras utveckling och få reda på sådant som skaver i tid. Forskningen visar bland annat att följande faktorer är viktiga för motivationen:

• Att kunna påverka riktningen och sin arbetssituation
• Personlig utveckling
• Tillhörighet
• Feedback från chef och team

Såhär efter sommaren är det många företag som startar hösten med en kick-off. Och det kan ju vara värdefullt så länge det inte bara handlar om affärsplanen på en övergripande ogripbar nivå tillsammans med någon käck föreläsare inom teambuilding. Se till att nyttja tiden väl och säkerställ att medarbetarna förstår riktningen och jobba med hur alla kan bidra, både i team och individuellt. Då blir det meningsfullt på riktigt. Glöm för all del inte bort att ha kul också! Även det bidrar till motivationen, det sociala kittet är viktigt.

Vilka är dina bästa tips för att ökad motivation och engagemang?

Hur kan vi hjälpa till?

Behöver din organisation hjälp med strategisk talent management?

Med ett decenniums erfarenhet inom området kan vi på Stardust garanterat få era talangsatsningar att lyfta.

Läs mer om vårt erbjudande kring strategisk talent management och boka kostnadsfri rådgivning.

Dela inlägget

Hallå där!

Vill du ha mer kunskap direkt i din inbox och dessutom ta del av nya guider och webbinarier? Prenumerera då här!
Om du inte ser formuläret kan det bero på att du har en ad-blocker aktiverat.
Testa då att avaktivera den.

“Våra gamla typer av organisationer, det vi på Stardust kallar Napoleonorganisationer, har spelat ut sin roll.”