Självledarskap

Ladda hem vår populära guide om självledarskap.

Ladda hem

5 misstag som gör att dina bästa medarbetare slutar

Lästid cirka 2 minuter
Missa inte!

6 steg till en stark och lönsam företagskultur

Ladda ner vår populära guide kostnadsfritt genom att ange din e-postadress här.

Varför slutar topptalanger på företag egentligen? Jovisst, vi vet sedan tidigare att ”man lämnar inte företag, man lämnar sin chef” men nog finns det mer att fundera på än så.

Travis Bradberry på Talentsmart, medförfattare till Emotional Intelligence 2.0, har funderat på just det och har listat några intressanta misstag som företag ofta gör:

1) Meningslösa regler och byråkrati

Visst måste företag ha regler, men få saker irriterar människor så mycket som meningslösa eller ogenomtänkta regler. Alltifrån överdrivna närvarokrav till byråkratiska beslutsvägar och krångliga processer.

2) Man behandlar alla lika

Erik Hamrén får ofta frågan om han inte särbehandlar Zlatan. Han svarar alltid att det är självklart att han särbehandlar Zlatan, för han särbehandlar nämligen alla sina spelare.

3) Man tillåter underpresterare

En av de mest demotiverande företeelserna för en högpresterare är att organisationen accepterar underpresterare. Rent generellt så tror jag att det här i stor grad gäller svenskt näringsliv: svenska ledare borde fundera mer på hur de kan bli bättre på ”consequence management”

4) Man uppmärksammar inte goda prestationer

Alla gillar att få beröm för något som man uppnått, även de som redan är framgångsrika. Det kan vara en klapp på axeln eller ett omnämnande i ett nyhetsbrev. Men trots att det är så oerhört enkelt så kan vi nog alla bli bättre på det?

5) Man glömmer att ha roligt

Många företag glömmer att det är viktigt att ha roligt. Om man skall lägga ned sin själ på jobbet under en lång tid så måste det finnas andra komponenter än bara lön och en schysst titel. Man behöver kanske inte ha en rutschkana på kontoret, men visst kan vi bli bättre på att ha roligt på jobbet?

Hur matchar ditt jobb de här parametrarna? Finns det andra som gör att de bästa medarbetarna slutar?

Läs hela artikeln här.

Hur kan vi hjälpa till?

Behöver din organisation hjälp med företagskultur?

Med utgångspunkt i företagets vision, affärsidé samt lönsamhet hjälper vi på Stardust er till en företagskultur med tydlighet, riktning och tillhörighet. Kanske vill ni börja med en inspirationsföreläsning eller workshop?

Läs mer om vårt erbjudande kring företagskultur och boka kostnadsfri rådgivning.

Dela inlägget

Hallå där!

Vill du ha mer kunskap direkt i din inbox och dessutom ta del av nya guider och webbinarier? Prenumerera då här!

”Våra gamla typer av organisationer, det vi på Stardust kallar Napoleonorganisationer, har spelat ut sin roll.”