”The war for talent” är här. Allt fler företag befinner sig i den digitaliserade kunskapsekonomin och behovet av talangfulla medarbetare bara ökar.
Företagen behöver ta ökat ansvar för att utveckla just den talang som krävs för den egna verksamheten och ju längre upp i värdekedjan desto mer specifika blir kraven och behoven.
Är talang medfött? Kan företag söka efter talangfulla medarbetare på arbetsmarknaden? Den svenske Florida-baserade psykologen och forskaren K Anders Ericsson, känd för sin 10 000 timmarsregel, slår i sin forskning hål på myten om att så är fallet.
Vad innebär deliberate practice?
Enligt honom utvecklas talang istället genom medveten träning, så kallad ”deliberate practice”. Det är vad arbetsgivarna måste ägna sig mer åt och ha strategier för. I korthet innebär ”deliberate practice att:
- Varje kritisk arbetsuppgift måste ha ett tydligt och uttalat mål.
- När uppgiften utförs måste man fokusera på vad som händer och varför, hur man agerar.
- Efter att uppgiften är utförd måste man få konstruktiv feedback från flera källor och utifrån den ändra eller korrigera sitt beteende.
- Man måste utveckla inre mentala modeller som gör att man kan prestera i alla situationer, även när trycket är stort och motivationen sviker.
- Man måste ständigt utmana sig själv, aldrig vara nöjd med resultatet.
Vi gör ju alla mer än 10,000 timmar på jobbet under en karriär, på så sätt är vi ju alla talanger. Men frågan är hur många av dem som faktiskt är i form av “deliberate practice”?”