Hur kan vi hjälpa till?

Våga vara oense

av Maria Orling

2015-05-19

För några veckor sedan tittade jag på ett TED talk där Margaret Heffernan talar om vikten av att våga vara oense.

Det fick mig att verkligen fundera på hur vi vanligtvis gör allt för att undvika konflikter. Vi går på kurser i hur vi snabbt och enkelt ska lösa konflikter, vi undviker situationer där konflikter kan uppstå, vi lär våra barn att ”inte bråka”. Vi lär aldrig våra barn (eller medarbetare) att faktiskt välkomna en konflikt. Att se en konflikt som en möjlighet – en möjlighet att komma på nya idéer, att ändra ett invant beteende, att utvecklas som människa och ledare.
Jag har under de senaste två dagarna varit indragen i en konflikt som har varit omöjlig att undvika, en konflikt som skulle behövt komma upp i ljuset långt tidigare, men som av min och min omivnings inbyggda aversion mot konflikter har pågått i det tysta. Igår gick det inte att undvika att ta tag i det, det fanns liksom ingenstans att fly längre, det var bara att ta tag i den rakt upp och ner.

Vad hände? Jo jag lärde mig massor om mig själv och mina medarbetare. Jag utvecklades både som ledare och människa och fick insikter som kommer att hjälpa mig framöver både privat och i yrkeslivet. Det var tufft och motigt men när det var över kändes det så lätt.

Vad är det då som är viktigt att tänka på i en konfliktsituation?

  1. Ta tag i konflikten på en gång
  2. Känns det inte rätt, så är det nog inte rätt
  3. Tänk på att de andra inblandade antagligen tycker att det är lika obehagligt som du
  4. Tag hjälp från tredje part, det är alltid bra med lite distans
  5. Sist men inte minst DARE TO DISAGREE!

Prenumerera på våra populära guider och inlägg om Talent Management

Stardust Consulting Birger Jarlsgatan 33, 4 tr, 111 45 Stockholm
070-515 49 83 info@stardustconsulting.se

Stardust Consultings vision är att bli Sveriges mest uppskattade Talent Management-konsulter. Vi på Stardust Consulting hjälper företag och organisationer att få till ett effektivt Talent Management. Med det menar vi hur man på ett strukturerat sätt attraherar, utvecklar och engagerar rätt medarbetare.

Pin It on Pinterest