Ladda hem vår populära guide om självledarskap.

Ladda hem

Sant ledarskap kommer inifrån

Lästid cirka 2 minuter

I den här artikeln, ”How to be a better Boss” skriven av Julian Birkinshaw för Management Today, får vi lära oss hur man blir ett bättre chef. Något som jag gissar att alla önskar, både chefer och medarbetare.

Det som är extra intresssant i artikeln är att förbättrat ledarskap till 100% kommer inifrån, genom förbättrad självkännedom, genom att arbeta med sig själv, sina svaga sidor och förutfattade meningar.
Några konkreta tips om vad du bör arbeta med för att bli en bättre chef:

  1. Släpp taget – Att släppa taget, släppa kontrollen, är bland det svåraste som finns, men enligt författaren till den här artikeln något av det viktigaste du som chef kan göra. Ett utmärkande drag för gottt ledarskap är förmågan att släppa taget – att ge makt och förmågan till andra, dela information fritt och frivilligt och att tillåta medarbetare att göra misstag. Men det är mänskligt att vilja hålla fast vid makt och samla värdefull information.
  2. Ge andra beröm – Det kan vara svårt att själv kliva åt sidan och låta andra få beröm för något som kan kännas som ditt arbete. Men som ledare är det din roll att få andra att växa. Ett sätt att ta sig an uppgiften är att ”Arbeta för att göra dig själv överflödig”, med det menas att du ser på din position som att den inte ska behövas om låt oss säga två år. Din roll blir då att träna upp, och låta andra runt dig växa så att de i teorin skulle kunna ta över ditt jobb.
  3. Självkontroll – Det kan låta självklart, men i tider av konstant förändring och snabba kast kan det vara svårt att behålla självkontroll i alla situationer, men det är din roll som ledare att sätta dina egna känslor och instinkter åt sidan.

Det ovan nämnda kan te sig både enkelt och självklart, men är i ärlighetens namn bland det svåraste som finns. Att arbeta med sig själv kräver tid, något som för dagens ledare och chefer ofta är en bristvara. Det kräver också kunskap och engagemang att förändra ett beteende i grunden. Det kan man behöva hjälp med.

Vi på Stardust Consulting har lång erfarenhet av förändringsarbete och ledarskapsutveckling och guidar dig gärna på din väg mot att ”Be a better Boss”.

Välkommen att kontakta oss för att diskutera hur du kan hitta ett bättre ledarskap inifrån.

Dela inlägget

Hallå där!

Vill du ha mer kunskap direkt i din inbox och dessutom ta del av nya guider och webbinarier? Prenumerera då här!

”Endast organisationer där anställda kan briljera kommer att vara framgångsrika i en ständigt föränderlig värld. Vårt uppdrag är att göra detta möjligt, nu och för framtiden.”