Nytt år brukar innebära nystart. Ett nytt projekt eller kanske till och med ett helt nytt jobb eller uppdrag. Oavsett vad, så brukar nytt år innebära en rad nya möten. Kanske är ni som jag, att jag alltid vill försöka ändra på något vid en nystart, förbättra, effektivisera eller bara testa något nytt. Möten är just ett sånt område. För att få till ett bra möte krävs ju en hel del arbete.
En agenda, någon som leder mötet, det kanske behövs någon som antecknar och håller koll på tiden. Rätt deltagare är ju också viktigt, att alla vet varför de är där och vad de ska bidra med. Längden på mötet är ju också en viktig komponent, alltför långa möten tenderar att förlora både fokus och engagemang efter ett tag. Allt sånt kan vi ju faktiskt styra över genom bra förberedelser. Men hur gör man då för att säkerställa att deltagarna faktiskt är fokuserade och ’härvarande’? Hur väl du än förbereder ditt möte kan du ju faktiskt inte komma in i deltagarna hjärnor och hindra dem från att multi-taska, tänka på annat, eller helt enkelt bara sitta av tiden, eller?
Nej det kan du ju inte, men du kan skapa förutsättningar för dina mötesdeltagare att fokusera på här och nu och det ni ska diskutera genom en enkel meditation. Ja du läste rätt, meditation. Forskning på hur hjärnan reagerar på meditation är fortfarande i nybörjarstadiet, men man har kunnat visa att ganska små insatser ger positiva effekter såsom att människor blir lugnare och mer balanserade i stressande miljöer. Och vi kan nog alla skriva under på att lugna och balanserade människor både fokuserar och tänker bättre än stressade.
Så här kommer en utmaning. Innan nästa möte där du verkligen behöver deltagarnas fulla fokus och odelade uppmärksamhet, genomför denna enkla meditation för ökad ’härvaro’, den tar fem minuter och gör underverk för stressade hjärnor:
- Sitt ner med händerna vilande i knät eller på bordet.
- Blunda
- Bli medveten om ditt andetag – hur andas du? Ändra inget utan registrera bara, är andningen kort och ytlig eller lång och djup? Sitter den i magen eller uppe i bröstet?
- Testa nu att dra ut på andetaget – Försök att dra ner andetaget så långt ner i magen som möjligt. Försök förlänga andetaget och jämna ut det. Räkna långsamt till fyra på inandning och fyra på utandning. Gör det 5-10 gånger.
- Byt nu fokus till händerna, känn underlaget under handflatan, känn hur fingrarna känns, fokusera på ett finger i taget. När hjärnan drar dig bort, ta tillbaka fokus till dina händer. Gör det i 2 minuter – full fokus på dina händer.
- Avsluta med att dra tre djupa andetag in genom näsan och ut genom munnen. Öppna ögonen och känn effekten.
Första gången du inför detta kommer det antagligen kännas lite konstigt och kanske lite skrattretande, men som en klok person sa till mig ’Sometimes you have to accept a little bit of discomfort for the greater good’. När du efter några gånger ser hur dina mötesdeltagare faktiskt slappnar av och presterar bättre kommer det snart vara ett självklart inslag i din mötesagenda. Lycka till och hör gärna av dig och berätta hur det fungerar hos dig.