Självledarskap

Ladda hem vår populära guide om självledarskap.

Ladda hem

Vi kvinnor måste själva ta makten över jämställdhet

Lästid cirka 3 minuter
Missa inte!

6 steg till en stark och lönsam företagskultur

Ladda ner vår populära guide kostnadsfritt genom att ange din e-postadress här.

På söndag är det den internationella kvinnodagen. Återigen kan vi konstatera att utvecklingen går framåt. Men med en snigels hastighet. Jag brukar fantisera om vad jag skulle svara Dagens Industri om de intervjuar mig om jag är för eller emot könskvotering. Så här blir mitt svar: ”Jag önskar jag kunde säga nej, men det får dessvärre bli ett ja”

Om man utgår från att begåvningsreserven i samhället följer en normalfördelningskurva innebär det att det i talangpoolen finns lika många kvinnor som män. De företag och organisationer som då enbart väljer män till högre positioner väljer alltså avsiktligt bort 50 % av de bästa medarbetarna för att istället satsa på medelmåttorna. Och de negligerar studier från bl.a. McKinsey som slagit fast att bolag med en mer jämn könsfördelning i ledningen är 15 % mer sannolika att överprestera jämfört med konkurrenterna. En intressant men troligen föga framgångsrik strategi…

Ska svenskt näringsliv utvecklas måste förstås all talang tas till vara och grunden för ökad jämställdhet läggas redan i unga år.

Hittills har debatten handlat om vad företagen kan göra för att öka jämställdheten. Nu är det dags att kvinnorna själva tar makten över utvecklingen. Här finns den stora potentialen för ökad jämställdhet. I min roll som mentor möter jag många oerhört kompetenta kvinnor vars potential inte tas till vara. Jag träffar välutbildade kvinnor, med dubbla examina, som tror att ju mer de jobbar desto bättre går karriären. Jag möter kvinnor som inte kan prioritera, eller sätta gränser och som tänker på alla utom på sig själva. Och som saknar verktyg, förebilder och nätverk.

Till alla dessa kvinnor har jag följande personliga råd kring vad jag ser är beteenden som skulle innebära att de tar makten över utvecklingen:

1. Bli mer egoistisk/ta hand om dig själv. Du har bara ett liv och ta vara på det. Du kommer inte ångra dig på dödsbädden för att du jobbat för lite.

2. Använd ”80 % – räcker” regeln som jag lärde mig av min chef på SAS i unga år som tyckte jag var överambitiös. Det innebär att inte överarbeta uppgifter, att göra det som förväntas och göra det bra.

3. Lär dig att prioritera. Börja inte överst på to-do listan utan tänk igenom vad som gagnar verksamheten, och dig, bäst. Har du problem med att prioritera är du absolut inte ensam. Ta i så fall hjälp av din chef.

4. Välj en bra chef som ser din potential och som utmanar dig. Tack Stefan, Robert, Ingrid, Jesper, Kerstin och alla andra som genom åren gett mig konstruktiv feedback på mina mindre konstruktiva beteenden.

5. Träna på att säga ”no with a smile”. För att undvika att hamna i ekorrhjulet, säg t ex, tack för förfrågan, låt mig tänka på saken ett par dagar. Det skapar respekt.

6. Våga gå ut ur din komfortzon. Det är mycket lättare att få förlåtelse än tillåtelse. Stäm inte av allting. Använd ditt sunda förnuft som ofta räcker långt. Vilken chef vill inte ha en självgående medarbetare som törs fatta beslut? Även obekväma.

7. Ta lite mer risk. Det är OK att göra misstag. Varken du eller företaget går under. Jag lovar!

8. Bygg ditt nätverk. Inget är så värdefullt som ett brett nätverk av kloka och erfarna personer av olika kön och med olika bakgrund. Ovärderligt om du vill ha råd eller stöd.

9. Bygg ditt eget varumärke. Att lyfta fram positiva bidrag är inte att skryta. Visa vad du åstadkommit och var stolt över det. Syns man inte finns man inte.

10. Om du inte redan har en – skaffa dig en Mentor

Grattis alla kompetenta kvinnor på internationella kvinnodagen

Hur kan vi hjälpa till?

Behöver din organisation hjälp med företagskultur?

Med utgångspunkt i företagets vision, affärsidé samt lönsamhet hjälper vi på Stardust er till en företagskultur med tydlighet, riktning och tillhörighet. Kanske vill ni börja med en inspirationsföreläsning eller workshop?

Läs mer om vårt erbjudande kring företagskultur och boka kostnadsfri rådgivning.

Dela inlägget

Hallå där!

Vill du ha mer kunskap direkt i din inbox och dessutom ta del av nya guider och webbinarier? Prenumerera då här!
Om du inte ser formuläret kan det bero på att du har en ad-blocker aktiverat.
Testa då att avaktivera den.

“Våra gamla typer av organisationer, det vi på Stardust kallar Napoleonorganisationer, har spelat ut sin roll.”