Hur kan vi hjälpa till?

Varför vissa chefer är som en björn i skogen

av Henrik Martin

2015-03-24

Hjärnforskningen har gjort stora framsteg under det senaste decenniet, vilket också påverkar hur vi bör tänka kring ledarskap.
Visste du att om din chef (som du inte helt litar på) stannar dig i korridoren och säger ”Jag har litet feedback till dig”, så får du precis samma hjärnfunktionalitet som om du hade mött en björn i skogen?

Låt mig förklara: längst fram i pannloben sitter den mest utvecklade delen av hjärnan, den som kallas PFC (eller pre-frontala kortex om du vill skryta på nästa lunchmöte). Den styr din personlighet, beslutsfattande, socialt beteende etc.

Om du är lugn och harmonisk så styrs du av din PFC. Men om du blir hotad tar en annan del av hjärnan över, det limbiska systemet. Det här systemet är mer urtida i sin funktion, och när du upplever hot så stänger det limbiska systemet helt enkelt av din PFC.

”Spring, spring” tänker din hjärna när din chef ger dig feedback.

Problemet är att vi kan känna oss hotade i alla möjliga situationer på jobbet. David Rock, författaren bakom ”Your Brain at Work” sammanfattar de här situationerna i SCARF-modellen, något alla ledare borde känna till:

S – Status (om din sociala rang är hotad eller inte)
C – Certainty (om du känner osäkerhet)
A – Autonomy (om du känner dig kontrollerad och i beroendeställning)
R- Relatedness (om personen som talar är vän eller fiende)
F – Fairness (om du upplever dig rättvist behandlad)

Om något av dessa fem områdena inte är i harmoni så finns det risk att ditt limbiska system stänger ned ditt PFC. Det betyder att du som chef måste vara mycket varsam med när och hur du ger feedback.

Annars kanske det är du som är björnen i skogen?

Prenumerera på våra populära guider och inlägg om Talent Management

Stardust Consulting Birger Jarlsgatan 33, 4 tr, 111 45 Stockholm
070-515 49 83 info@stardustconsulting.se

Stardust Consultings vision är att bli Sveriges mest uppskattade Talent Management-konsulter. Vi på Stardust Consulting hjälper företag och organisationer att få till ett effektivt Talent Management. Med det menar vi hur man på ett strukturerat sätt attraherar, utvecklar och engagerar rätt medarbetare.

Pin It on Pinterest