Ladda hem vår populära guide om självledarskap.

Ladda hem

Varför finns vi?

Lästid cirka 2 minuter
Missa inte!

6 steg till en stark och lönsam företagskultur

Ladda ner vår populära guide kostnadsfritt genom att ange din e-postadress här.

Hur mycket bättre blir jobbet när det känns meningsfullt? Eftersom svaret är rätt uppenbart kan man konstatera att förbättringspotentialen är betydande: PWC fann i en studie att bara 28% av de svarande kände en personlig koppling med sitt företagets syfte. För 72% är jobbet med andra ord rätt meningslöst.

Men kan alla hitta en mening i vad de gör? Kanske inte alla. Men jag menar att många kan det. De har oftast bara inte försökt.

I dagarna har jag det spännande uppdraget att för en klient arbeta med just dessa frågor för de dryga 3 000 medarbetarna i Norden. Klienten har ca 80 000 anställda i 53 länder, uppdelade i små enheter om ca 40 personer per enhet. Detta myller av småenheter förväntas fungera som småföretag och skapa sig en egen marknad, vilket de också gör! Styrningen uppifrån är begränsad, men vissa riktlinjer är klara. En av dessa riktlinjer är att varje enhetschef ska formulera ’syftet’ för sin enhet, dvs svaret på frågan: ”varför finns vi?”

Det mest spännande för mig, som coachar enhetscheferna i den processen, är att se hur ofta de får ett leende på läpparna när vi hittar syftet. ”Så hade jag aldrig tänkt på det förut” kan de säga samtidigt som de sträcker på sig. Och så konstaterar de att ”med det här blir det ju lättare att rekrytera yngre personer”. Som om bara yngre ville hitta en mening i sina liv?

Intressant är också att det först inte är så lätt att formulera ett syfte om man aldrig har funderat på det tidigare. Först blir det ofta ’vad vi vill vara’, t.ex. marknadsledande, effektivast, mest innovativa, mm. Men varför är svårare att hitta. Och när man till slut gör det känns det ibland förmätet: ”för att utan oss slocknar Stockholm”, eller ”en tryggad och hållbar energiförsörjning så att samhället kan utvecklas för kommande generationer”. Men när man suger på det lite längre smakar det ändå rätt gott. Och leendet är kvar på läpparna.

Har ni svaret på varför ni finns? Vad är det egentligen ni tillför samhället?

Hur kan vi hjälpa till?

Behöver din organisation hjälp med företagskultur?

Med utgångspunkt i företagets vision, affärsidé samt lönsamhet hjälper vi på Stardust er till en företagskultur med tydlighet, riktning och tillhörighet.

Läs mer om vårt erbjudande kring företagskultur och boka kostnadsfri rådgivning.

Dela inlägget

Hallå där!

Vill du ha mer kunskap direkt i din inbox och dessutom ta del av nya guider och webbinarier? Prenumerera då här!

”Endast organisationer där anställda kan briljera kommer att vara framgångsrika i en ständigt föränderlig värld. Vårt uppdrag är att göra detta möjligt, nu och för framtiden.”