Hur kan vi hjälpa till?

Varför finns vi?

av Philip Sjögren

2019-11-26

Hur mycket bättre blir jobbet när det känns meningsfullt? Eftersom svaret är rätt uppenbart kan man konstatera att förbättringspotentialen är betydande: PWC fann i en studie att bara 28% av de svarande kände en personlig koppling med sitt företagets syfte. För 72% är jobbet med andra ord rätt meningslöst.

Men kan alla hitta en mening i vad de gör? Kanske inte alla. Men jag menar att många kan det. De har oftast bara inte försökt.

I dagarna har jag det spännande uppdraget att för en klient arbeta med just dessa frågor för de dryga 3 000 medarbetarna i Norden. Klienten har ca 80 000 anställda i 53 länder, uppdelade i små enheter om ca 40 personer per enhet. Detta myller av småenheter förväntas fungera som småföretag och skapa sig en egen marknad, vilket de också gör! Styrningen uppifrån är begränsad, men vissa riktlinjer är klara. En av dessa riktlinjer är att varje enhetschef ska formulera ’syftet’ för sin enhet, dvs svaret på frågan: ”varför finns vi?”

Det mest spännande för mig, som coachar enhetscheferna i den processen, är att se hur ofta de får ett leende på läpparna när vi hittar syftet. ”Så hade jag aldrig tänkt på det förut” kan de säga samtidigt som de sträcker på sig. Och så konstaterar de att ”med det här blir det ju lättare att rekrytera yngre personer”. Som om bara yngre ville hitta en mening i sina liv?

Intressant är också att det först inte är så lätt att formulera ett syfte om man aldrig har funderat på det tidigare. Först blir det ofta ’vad vi vill vara’, t.ex. marknadsledande, effektivast, mest innovativa, mm. Men varför är svårare att hitta. Och när man till slut gör det känns det ibland förmätet: ”för att utan oss slocknar Stockholm”, eller ”en tryggad och hållbar energiförsörjning så att samhället kan utvecklas för kommande generationer”. Men när man suger på det lite längre smakar det ändå rätt gott. Och leendet är kvar på läpparna.

Har ni svaret på varför ni finns? Vad är det egentligen ni tillför samhället?

Läs om Stardust Consultings tjänster här!

Prenumerera på våra populära guider och inlägg om Talent Management

Stardust Consulting Birger Jarlsgatan 33, 4 tr, 111 45 Stockholm
070-515 49 83 info@stardustconsulting.se

Stardust Consultings vision är att bli Sveriges mest uppskattade Talent Management-konsulter. Vi på Stardust Consulting hjälper företag och organisationer att få till ett effektivt Talent Management. Med det menar vi hur man på ett strukturerat sätt attraherar, utvecklar och engagerar rätt medarbetare.

Pin It on Pinterest