Hur kan vi hjälpa till?
VOKA utveckling

Tolv regler för VOKA utveckling

av Charlotta Wikström

2018-11-13

Det har väl inte ha undgått någon att professorn i psykologi i Toronto Jordan B Peterson varit i Sverige. Han har onekligen rört upp många känslor med sin självhjälpsbok ”12 livsregler, ett motgift mot kaos” som han menar hjälper moderna människor att komma vidare i sina liv.

I Dagens Industri (12 november) gjorde ledarskribenten PM Nilsson en tolkning av de 12 livsreglerna utifrån ett samhällsperspektiv. Här kommer min tolkning utifrån ett Talent Managementperspektiv:

 1. Stå rak i ryggen och skjut tillbaka axlarna. Om du med kroppsspråket visar att du tror på dig själv kommer även andra att göra det.  Säkra att företaget har en VISION som är alla medarbetare tror på och ser sitt eget bidrag till. Gör alla till stolta ambassadörer.
 2. Behandla dig själv som en person du är ansvarig att hjälpa. Du måste skapa ordning för dig själv i din vardag. Alla företag är i behov av ordning och reda. Styr via VÄRDERINGAR istället för policies och riktlinjer, värna en företagskultur som talar om ” hur vi gör saker här”.
 3. Bli god vän med människor som vill ditt bästa. De fostrar dina bättre sidor och testar inte dina beslut för att se om de håller. Öppna upp och lämna det hierarkiska till förmån för det NÄTVERKSBASERADE. Uppmuntra samarbeten över silo-gränserna och externt.
 4. Jämför dig själv med den du var igår, inte med hur någon annan är idag. Utveckla SJÄLVLEDARSKAPET och hjälp alla medarbetare utvecklas till sin FULLA POTENTIAL, något som är extra viktigt i en värld där talang och resurser är en bristvara.
 5. Låt inte dina barn göra något som får dig att tycka illa om dem. Ledarskapet, dear Watson. Mogna ledare med en tydlig etisk och moralisk kompass som med regelbunden COACHING och feedback uppmuntrar rätta beteendena.
 6. Sopa rent framför din egen dörr innan du kritiserar andra. Acceptera inte skuldbeläggning eller skitsnack. SKAPA TILLIT i organisationen, ge FEEDBACK på dåligt beteende, ge och kräv att medarbetare tar ANSVAR.
 7. Ägna dig åt det som är meningsfullt, inte det som är egennyttigt. Förtydliga ert PURPOSE, varför ni finns och vad ni bidrar med. Det skapar ENGAGEMANG och ökar PRESTATIONEN.
 8. Tala sanning eller låt åtminstone bli att ljuga. I en TILLITSFULL organisation utan rädsla finns inget behov av att ljuga.
 9. Förutsätt att den du lyssnar på kanske vet något du själv inte vet. I företag med en FEEDBACK KULTUR är det naturligt att lyssna och be om att få bli lyssnad på.
 10. Uttryck dig med precision och berätta för människor omkring dig vem du är och vad du vill. Hjälp medarbetarna lära känna sig själva och LEDA SIG SJÄLVA. Då blir de tydliga.
 11. Stör inte barn som åker skateboard. Barn gör farliga saker, har rätt att ta risker och har rätt att slå sig. Låt organisationen EXPERIMENTERA mera och planera mindre.
 12. När du möter en katt på gatan, klappa den. Livets under finns inte till för dig utan för sin egen skull, som katten. Med ett stort mått EMPATI, KÄRLEK och OMTANKE kommer man långt.

Vilken regel gillar du bäst?

Vill du läsa mer?
Vi har just släppt Talent Management Barometern 2018 där vi gör en djupdykning i temat: Framtidens organisationer – Hur långt mot VOKA har vi kommit?

Talent Management Barometern är en årlig undersökning som vi på Stardust Consulting genomför. Syftet är att kartlägga hur väl rustade svenska företag är inom Talent Management området, och vilka utmaningar de står inför.

Prenumerera på våra populära guider och inlägg om Talent Management

Stardust Consulting Birger Jarlsgatan 33, 4 tr, 111 45 Stockholm
070-515 49 83 info@stardustconsulting.se

Stardust Consultings vision är att bli Sveriges mest uppskattade Talent Management-konsulter. Vi på Stardust Consulting hjälper företag och organisationer att få till ett effektivt Talent Management. Med det menar vi hur man på ett strukturerat sätt attraherar, utvecklar och engagerar rätt medarbetare.

Pin It on Pinterest