Ladda hem vår populära guide om självledarskap.

Ladda hem

Tänk om vi skulle leda organisationer som vi cyklar!

Lästid cirka 3 minuter
Missa inte!

När jag planerar min cykelträningsrunda utgår jag ifrån om jag ska cykla själv eller i grupp. Därefter bestämmer jag mig för hur långt jag ska cykla och var jag ska stanna för att återhämta mig och fylla på energi.

Oftast tränar jag tillsammans med andra då det är roligare att cykla i grupp och det finns även en risk med att cykla ensam. Det händer att man får punka, ramlar eller bara blir väldigt trött helt enkelt. I cykling är teamet oerhört viktigt. Som cyklist turas man om att ligga framme och dra de andra i teamet. Ibland så kort tid som 30 sekunder innan man rullar bakåt för att släppa fram en ny stark cyklist. På så sätt hjälps man åt så att ingen tar slut och alla får sin återhämtning för att kunna fortsätta rulla starkt och säkert. Många gånger är det gropar i vägen, mycket grus eller andra hinder som gör att man pekar och visar tydligt för cyklisten bakom vad som händer så hen hinner anpassa sin cykling. Kommunikationen mellan cyklisterna är avgörande för teamets prestation.

Till detta det absolut bästa med cykling. Du måste vara totalt fokuserad på det du gör just nu och hålla blicken så långt fram som möjligt hela tiden. Alla kroppens sinnen och muskler måste vara påkopplade. Lyhördheten till omgivningen, trafik, vind, underlag och människor är total.
Tänk om vi skulle leda organisationer som vi cyklar!

Att vi skulle se organisationer som något i ständig rörelse och som vi litar på. Att den anpassar sig till sina utmaningar när dessa kommer. Kundernas krav och önskemål kommer direkt in i organisationen utan omvägar och sega beslutsprocesser via hierarkier. Organisationen anpassar sig och levererar tack vare medarbetarnas ständiga sökande efter nya kunskap som en naturlig del i sin vardag. Alla vara och en, men ändå synkade. Vi förväntar oss och har förtroende att det som görs behöver göras. Ett ständigt lärande och transparens om vart bolaget är på väg. Att de som behöver återhämta sig gör det utan att det är något konstigt eller ifrågasatt. Tvärtom det krävs att man har koll på sin energinivå så att man lyckas disponera sina krafter. Självledarskap helt enkelt. De bästa prestationerna görs när man litar på varandra, när man anpassar sig till omvärldens förändrade förutsättningar och har kul.
Vi har överlevt som art tack vare vår förmåga att söka kunskap och anpassa oss.

Varför skulle det vara skillnad när vi grupperar människor i bolag?

Hur ser det ut i din organisation?

Hur kan vi hjälpa till?

Dela inlägget

Hallå där!

Vill du ha mer kunskap direkt i din inbox och dessutom ta del av nya guider och webbinarier? Prenumerera då här!

“Våra gamla typer av organisationer, det vi på Stardust kallar Napoleonorganisationer, har spelat ut sin roll.”