Självledarskap

Ladda hem vår populära guide om självledarskap.

Ladda hem

Smartare rekrytering – tänk nytt, tänk om

Lästid cirka 3 minuter
rekrytera
Missa inte!

Strategisk talent management

Ladda ner vår populära guide kostnadsfritt genom att ange din e-postadress här.

En majoritet av rekryterande chefer upplever svårigheter med att hitta rätt kompetens. Många unga som jag coachar säger samtidigt att det är hopplöst att få första jobbet.

Alla företag – om de över huvud taget svarar – söker medarbetare med minst 2 års erfarenhet. Ekvationen går inte ihop.
Det är det dags att tänka nytt kring rekrytering. För en sak är säkert – det kommer inte att bli lättare att rekrytera – tvärtom. Här kommer 10 handfasta tips:

  1. Tänk framåt och inte på att du bara ska ersätta någon som slutar. Vart är företaget på väg och vilken kompetens kommer att behövas om 2-3 år? Stora projekt, expansionsplaner eller andra satsningar som ska bemannas? Detta synsätt breddar rekryteringsbasen väsentligt.
  2. När du gör kravprofilen, fokusera på de allra viktigaste framgångsfaktorerna i jobbet, vad är det som gör att man kommer att lyckas? Kandidaten kanske har flera styrkor men som inte är viktiga just hos er? Var realistisk och gör inte en kravlista som är för generell, för lång och för ”allt”
  3. Har du koll på interna lösningar? Hur väl känner du dina medarbetare, deras bakgrund, framtidsplaner och potential? Ofta finns det en lösning närmare än du tror.
  4. Använd sociala medier och modern teknik. Om du inte kan själv, tag hjälp. Att som ung kandidat få vänta två veckor på återkoppling duger förstås inte idag. Unga människor är vana vid att få svar inom 30 sekunder.
  5. Skapa en kandidatupplevelse. Kandidaten ska känna att det är energigivande och inspirerande att träffa en presumtiv arbetsgivare. Låt dem träffa medarbetare som är goda ambassadörer och har bra historiera att berätta om företaget, som lever kulturen och värderingarna.
  6. Involvera flera i rekryteringsprocessen för att säkra ett bättre resultat. Träna alla på intervjuteknik och bygg upp ett spännande frågebatteri som går på djupet utöver det som står i ansökan.
  7. Prioritera attityd och värderingar snarare än formellt CV. Vi vet företag som helt slutat se på CV(!) och där det viktigaste är att kandidaten passar in i företagskulturen.
  8. Tänk grupp. I vilken eller vilka grupper ska kandidaten arbeta? Hur skapar du ett effektivt team med olika kompetenser och personligheter?
  9. Assessment är A och O. ”Vi har inte råd” säger vissa men en felrekrytering kostar minst 500 000 kronor. Idag finns många sofistikerade assessments på marknaden som hjälper till att säkerställa att du får rätt person på rätt plats.
  10. Sist men inte minst uppmanar jag till mer MOD när det gäller rekrytering. Våga anställa ur nya målgrupper, mer mångfald, yngre förmågor med ambitioner, driv och stor potential snarare än perfekt erfarenhet. Ge dem en mentor eller coach om de inte uppfyller kravlistan och ett års skräddarsytt introduktionsprogram istället för att bara satsa på säkra kort. Det bygger samtidigt ditt arbetsgivarvarumärke.

Är det dags för er att se över rekryteringsprocessen?

Hur kan vi hjälpa till?

Behöver din organisation hjälp med strategisk talent management?

Med ett decenniums erfarenhet inom området kan vi på Stardust garanterat få era talangsatsningar att lyfta.

Läs mer om vårt erbjudande kring strategisk talent management och boka kostnadsfri rådgivning.

Dela inlägget

Hallå där!

Vill du ha mer kunskap direkt i din inbox och dessutom ta del av nya guider och webbinarier? Prenumerera då här!

”Våra gamla typer av organisationer, det vi på Stardust kallar Napoleonorganisationer, har spelat ut sin roll.”