Hur kan vi hjälpa till?

Ökad jämställdhet – hur svårt kan det vara?

av Charlotta Wikström

2017-03-07

Så här på den internationella kvinnodagen kan vi åter konstatera att det går långsamt med jämställdheten i svenska företag. Väldigt långsamt. Och mest långsamt verkar det gå i riskkapitalbolagen där bara 3 procent är kvinnor. Det är lite bättre – men inte bra – i övriga bolag.

Om man antar att begåvning och kompetens är någorlunda jämt fördelad i populationen innebär det att det finns lika många superduktiga kvinnor som män. De företag och organisationer som är ”enkönade” väljer alltså avsiktligt bort 50 % av de bästa medarbetarna för att istället bli medelmåttiga! Intressant strategi….

Men varför göra det så svårt. Här kommer några konkreta tips för hur man kommer till rätta med jämställdheten.

  1. Sätt mål för jämställdhetsarbetet. Det som blir mätt och det som man talar om har större sannolikhet att hända. Sätt konkreta mål, dela ut ansvar för att öka andelen kvinnor, t.ex. på chefspositioner eller i nyckel funktioner och sist men inte minst, följ upp och ta konsekvenserna om ni underpresterar. Ge de chefer som lyfter fram och promotar kompetenta kvinnor en rejäl bonus!
  2. Se till att ha förebilder. Människan är ett flockdjur och duktiga kvinnor drar till sig andra duktiga kvinnor.
  3. Skapa interna mentorprogram för att stötta kvinnor i karriären. En manlig mentor kan ge kvinnorna perspektiv på hur de uppfattas och lyckas ta sig fram i organisationen. En kvinnlig mentor kan dela med sig av egna erfarenheter.
  4. Ha alltid kandidater av bägge könen när ni rekryterar. Sätt som ett krav att så ska det gå till. På så vis tvingas man lägga ner lite mer tid på att leta utanför sina befintliga nätverk. Men ofta med bättre resultat. Jobba bara med moderna rekryteringsföretag som förstår detta.
  5. Var långsiktig.

Hör gärna av dig till oss på Stardust Consulting. Vi hjälper er gärna att få ordning på statistiken

Prenumerera på våra populära guider och inlägg om Talent Management

Stardust Consulting Birger Jarlsgatan 33, 4 tr, 111 45 Stockholm
070-515 49 83 info@stardustconsulting.se

Stardust Consultings vision är att bli Sveriges mest uppskattade Talent Management-konsulter. Vi på Stardust Consulting hjälper företag och organisationer att få till ett effektivt Talent Management. Med det menar vi hur man på ett strukturerat sätt attraherar, utvecklar och engagerar rätt medarbetare.

Pin It on Pinterest