Ladda hem vår populära guide om självledarskap.

Ladda hem

Nu sätts ditt ledarskap på prov

Lästid cirka 3 minuter
Ledarskap sätts på prov
Missa inte!

Självledarskap – så funkar det

Ladda ner vår populära guide kostnadsfritt genom att ange din e-postadress här.

Jag erkänner, jag röstar inte på Stefan Löfven. Men jag är djupt imponerad över hans förmåga att ta roll. Att ta roll betyder att förstå vilka specifika förväntningar omgivningen har på mig i en viss kontext, i ett visst sammanhang. Just nu är Stefans roll inte att vara ledare för Socialdemokraterna, nu är hans roll att vara ledare för landet. I den rollen har han helt andra förväntningar på sig. Och det har Stefan förstått. Där av att förtroende för honom rusar.

Och hur står det till med ditt eget ledarskap i dessa kristider?

Min erfarenhet efter att ha arbetat med ledarutveckling i över 20 år är att ledare inte alltid har greppat innebörden i ledarrollen. Att när man blir ledare går man in i en ny roll med nya förväntningar och ett nytt sammanhang. Definitionen på att ta roll är att också vara professionell. Detta är något vi tjatar om i alla våra utbildningssammanhang, att förstå skillnaden mellan att vara chef, medarbetare, underställd, specialist eller kanske projektdeltagare. I alla dessa roller finns det olika krav och förväntningar. Det största är alltid på ledarna.

Att vara ledare i dagens VOKA- värld präglad av Volatilitet, Osäkerhet Komplexitet och Ambivalens, och nu också CORONA är troligen den största utmaningen du som ledare kommer att stå inför i din karriär. Min erfarenhet (bl.a. var jag på Stockholmsbörsen som hade filial i New York under 9/11 2001) är att följande ledarbeteenden är de absolut viktigaste att ta fram i svåra tider.

 1.  Våga vara chef. Ta din roll som ledare nu. Förhoppningsvis har du redan formulerat någon form av ledarfilosofi som beskriver vad du vill stå för som ledare. Den kan innefatta att du vill upplevas som öppen och transparent, tydlig och samtidigt empatisk. Har du inte gjort det, kan du försöka svara på frågan: Hur vill jag bli ihågkommen den dag jag slutar? Hur vill jag att mina medarbetare och de som jobbat runt mig beskriver mitt ledarskap?

2. Håll fokus. Definitionen på en kris är att den alltid går över. Höj blicken och fortsätt att tydligt kommunicera om företags vision, mål och strategier. Tänk framåt.

3. Bjud på dig själv och skapa tillit. Många medarbetare är oroliga och det måste du ta på allvar. Du måste se bakom medarbetarrollen och kunna hantera en mängd olika reaktioner. Helt enkelt praktisera det situationsanpassade ledarskapet fullt ut. Genom att bjuda på dig själv, våga säga att du faktiskt inte vet alla svar, att du själv kanske känner oro och att du är glad över att få stöd av dina medarbetare visar du din mänskliga sida och det skapar tillit.

4. Bryt ältandet och vänd energin till kreativt tänkande. Det finns en risk just nu att vi i dialoger, virtuella möten, check-ins och digitala AWs fastnar i ältande och inte kommer vidare. Där har du som ledare en viktig roll att styra dialogen framåt och fokusera på möjligheter.  Jag har själv blivit överraskad i kristider när medarbetare jag inte räknat med klivit fram och tagit position, kommit med bra förslag, lugnat kollegorna och tagit stort ansvar för både grupp och helhet.

5. Utvärdera och gå vidare. Hitta ett eget sätt att utvärdera varje vecka. Vad hände? Vad lärde du dig? Vilka nya förslag har kommit fram som för verksamheten framåt?

Om du väljer att se på det på ett annat sätt, så kan Corona blir den bästa ledarutbildningen du har varit med om.

Lycka till!

P.S. Behöver du utveckla ditt ledarskap? Hör gärna av dig. Stardust har branschens vassaste ledartränare, alla med lång egen erfarenhet och vi har flera mycket erfarna mentorer om det skulle vara av intresse.

Hur kan vi hjälpa till?

Behöver din organisation hjälp med ledarskapsutveckling eller självledarskap?

Vi på Stardust skräddarsyr ledarutvecklingsprogram på alla nivåer och självledarskap är ett av flera perspektiv i den ledarskapsutveckling vi erbjuder företag och organisationer.

Läs mer om vårt erbjudande kring ledarskapsutveckling och självledarskap och boka kostnadsfri rådgivning.

Dela inlägget

Hallå där!

Vill du ha mer kunskap direkt i din inbox och dessutom ta del av nya guider och webbinarier? Prenumerera då här!

”Våra gamla typer av organisationer, det vi på Stardust kallar Napoleonorganisationer, har spelat ut sin roll.”