Hur kan vi hjälpa till?

Konsten att ge feedback

av Henrik Martin

2012-10-16

”En pilot som flyger till New York är hela tiden lite ur kurs, men får feedback från instrumentpanelen. Även autopiloten korrigerar ständigt kursen”.

Jag var på en spännande ledarkonferens förra veckan som handlade om att ge feedback och fick svar på frågan; Vad är feedback egentligen?

Det kan tyckas självklart, men den enda anledningen till att ge feedback är en ärlig önskan om att stödja en annan person (-s utveckling) Det ska alltså vara för dennes skull, dennes agenda och i linje med något som denne vill. Det låter klokt, men de allra flesta tycker ju ändå att det är jobbigt att leverera negativ feedback, även om personen i fråga verkligen skulle vinna på att ändra ett visst beteende.

Så hur gör man?  Vi är många som lärt oss hamburgermodellen, dvs att börja med något positivt, sedan framföra kritiken för att sedan avsluta med något positivt igen. Denna modell anses förlegad idag.  Ett mycket mer framgångsrikt sätt är det moderna och coachande förhållningssättet som innebär att feedback ges genom att rakt på sak använda jag budskap och beskriva hur du upplever personens agerande enligt dig och vad de har för effekt på dig. Det gäller att vara tydlig och inte blanda ihop positiv och negativ feedback vid samma tillfälle.

Att ge ärlig och rak feedback är verkligen något att träna på då det visat sig att:

  • Det bästa resultatet nås i grupper som får både positiv och negativ feedback för sina insatser
  • Det näst bästa resultatet får de som enbart får positiv feedback
  • Det näst sämsta resultatet får de som enbart får negativ feedback
  • Det sämsta resultatet får de som inte får någon feedback alls

När gav du någon feedback senast?

Prenumerera på våra populära guider och inlägg om Talent Management

Stardust Consulting Birger Jarlsgatan 33, 4 tr, 111 45 Stockholm
070-515 49 83 info@stardustconsulting.se

Stardust Consultings vision är att bli Sveriges mest uppskattade Talent Management-konsulter. Vi på Stardust Consulting hjälper företag och organisationer att få till ett effektivt Talent Management. Med det menar vi hur man på ett strukturerat sätt attraherar, utvecklar och engagerar rätt medarbetare.

Pin It on Pinterest