Ladda hem vår populära guide om självledarskap.

Ladda hem

Kommer tekniken ta hand om Talent Management i framtiden?

Lästid cirka 2 minuter

Tänk dig en TM process som sköts helt automatiskt av det perfekta IT systemet. Där all data i ”molnet” behandlas och analyseras på det mest optimala sättet.

Där högsta ledningen får trovärdig, relevant och uppdaterad data och rekommendationer 24/7 och där inga subjektiva uppfattningar eller motsträviga chefer sätter käppar i hjulet för den perfekta TM processen.

Tror du att det är en utopi? Vänta du bara.

IT utvecklingen inom TM området går i en rasande fart. Snart kommer management inte behövas för att administrera processer och rutiner inom TM området. Det kommer Systemet att sköta om eftersom kvaliteten och den prediktiva noggrannheten kommer att vara vida överlägsen de ofta subjektiva bedömningarna kring t.ex. vem som är en Talang eller vem som är bäst lämpad att ta över en senior ledarroll eller nyckelposition. Det sköter Systemet. Nästa generations Talent Management kommer att innebära att tekniken integrerar vad vi redan vet om psykologi, personliga egenskaper, erfarenheter, motivationsfaktorer och prestationsförmåga hos varje enskild medarbetare, i varje enskild roll vid varje enskilt tillfälle. Systemet vet allt och sammanfogar och analyserar data kontinuerligt. Systemet söker aktivt efter de optimala lösningarna för hur företaget ska bemannas på kort och lång sikt. Rätt vad det är plingar datorn till och chefen får ett meddelande från Systemet: ”Kalle bör ta det nya jobbet som Regionchef som blir ledigt om 5 månader” eller ” Baserat på Systemets analys ska Karin ha 4,67 % löneökning och 3 extra semesterdagar i lönerevisionen”. Meddelandet kompletteras med en utförlig analys av respektive medarbetare.

Om du nu känner att du inte är vidare förtjust över detta scenario, betänk fördelarna:

  1. Systemet hjälper dig som chef att ta mer underbyggda beslut om vem som ska befordras, förflyttad, belönas eller kanske tom avskedad. Ditt företag blir helt enkelt självförsörjande på Talanger.
  2. Systemet övervinner grundläggande svagheter i de mänskliga systemen så som politik, skitsnack, fördomar och personliga svagheter. Den som är bäst och presterar bäst vinner.
  3. Systemet har inbyggd ”early warning” signaler och ger direkt feedback till närmsta chef om en medarbetare inte är rätt man eller kvinna på rätt plats.
  4. Systemet är alltid igång och samlar kontinuerligt in all relevant information från molnet. Ingen data lämnas åt slumpen utan uppdateras varje sekund, 24/7. Oavsett om det är högsäsong eller semestertider.

Funderingar kring integritet eller personuppgiftslagen? Ingen fara, det mesta av den här datan är redan fullt laglig att äga och bearbeta som arbetsgivare. Utmaningen är att teknologin inte riktigt är där ännu.

Det kännas lite jobbig att se det egna jobbet kanske försvinna. Men ”what a häck”- alltid är det något som inte funkar. Får jag hoppas..

Dela inlägget

Hallå där!

Vill du ha mer kunskap direkt i din inbox och dessutom ta del av nya guider och webbinarier? Prenumerera då här!

”Endast organisationer där anställda kan briljera kommer att vara framgångsrika i en ständigt föränderlig värld. Vårt uppdrag är att göra detta möjligt, nu och för framtiden.”