Hur kan vi hjälpa till?
Kan man dra alla över en kam

Kan man dra all över en kam?

av Philip Sjögren

2019-09-26

Jag satt i lördags och diskuterade med min kompis Mark som reagerade över att jag generaliserade. Vi kan inte dela in folk i stora kollektiv utan måste ha en nyfiken och positiv inställning till varje person, menar Mark.

Och självklart har Mark rätt (det har han ofta): ingen kan på allvar säga att ”alla fransmän är hierarkiska” eller att ”alla IKEA-anställda ogillar hierarkier”.

Och ändå finns det en kärna av sanning i en del av de generaliseringar vi gör om andra länder, liksom om dem vi gör om vissa företags anställda. När branschkollegan Collin Moon säger att ”If God had been a Swede, there wouldn’t be the Ten Commandments, but ten proposals…” skrattar alla icke-svenskar som någonsin arbetat med “svenskar”. Och en del svenskar skrattar också. Varför skrattar vi om det alls inte stämmer? Och om vi ersätter ”a Swede” med ”an Italian” är det inte alls lika kul.

Jag menar att det viktiga i internationella sammanhang är att veta vilket kulturellt bagage vi själva bär på, liksom att känna till den andra personens hemkultur. Sen kan vi lägga dessa skillnader åt sidan och nyfiket lära känna varandra som personer.

Har du koll på hur din nationella kultur skiljer sig från andra?

Läs om Stardust Consultings tjänster här!

Prenumerera på våra populära guider och inlägg om Talent Management

Stardust Consulting Birger Jarlsgatan 33, 4 tr, 111 45 Stockholm
070-515 49 83 info@stardustconsulting.se

Stardust Consultings vision är att bli Sveriges mest uppskattade Talent Management-konsulter. Vi på Stardust Consulting hjälper företag och organisationer att få till ett effektivt Talent Management. Med det menar vi hur man på ett strukturerat sätt attraherar, utvecklar och engagerar rätt medarbetare.

Pin It on Pinterest