Ladda hem vår populära guide om självledarskap.

Ladda hem

Kan man dra all över en kam?

Lästid cirka 1 minut
Kan man dra alla över en kam
Missa inte!

6 steg till en stark och lönsam företagskultur

Ladda ner vår populära guide kostnadsfritt genom att ange din e-postadress här.

Jag satt i lördags och diskuterade med min kompis Mark som reagerade över att jag generaliserade. Vi kan inte dela in folk i stora kollektiv utan måste ha en nyfiken och positiv inställning till varje person, menar Mark.

Och självklart har Mark rätt (det har han ofta): ingen kan på allvar säga att ”alla fransmän är hierarkiska” eller att ”alla IKEA-anställda ogillar hierarkier”.

Och ändå finns det en kärna av sanning i en del av de generaliseringar vi gör om andra länder, liksom om dem vi gör om vissa företags anställda. När branschkollegan Collin Moon säger att ”If God had been a Swede, there wouldn’t be the Ten Commandments, but ten proposals…” skrattar alla icke-svenskar som någonsin arbetat med “svenskar”. Och en del svenskar skrattar också. Varför skrattar vi om det alls inte stämmer? Och om vi ersätter ”a Swede” med ”an Italian” är det inte alls lika kul.

Jag menar att det viktiga i internationella sammanhang är att veta vilket kulturellt bagage vi själva bär på, liksom att känna till den andra personens hemkultur. Sen kan vi lägga dessa skillnader åt sidan och nyfiket lära känna varandra som personer.

Har du koll på hur din nationella kultur skiljer sig från andra?

Hur kan vi hjälpa till?

Behöver din organisation hjälp med företagskultur?

Med utgångspunkt i företagets vision, affärsidé samt lönsamhet hjälper vi på Stardust er till en företagskultur med tydlighet, riktning och tillhörighet.

Läs mer om vårt erbjudande kring företagskultur och boka kostnadsfri rådgivning.

Dela inlägget

Hallå där!

Vill du ha mer kunskap direkt i din inbox och dessutom ta del av nya guider och webbinarier? Prenumerera då här!

”Endast organisationer där anställda kan briljera kommer att vara framgångsrika i en ständigt föränderlig värld. Vårt uppdrag är att göra detta möjligt, nu och för framtiden.”