Självledarskap

Ladda hem vår populära guide om självledarskap.

Ladda hem

Hösten 2021 – vilka blir de stora utmaningarna i våra organisationer?

Lästid cirka 3 minuter
Hösten 2021
Missa inte!

Talent management i framtidens organisationer

Ladda ner vår populära guide kostnadsfritt genom att ange din e-postadress här.

Vi på Stardust märker en signifikant skillnad i aktivitet bland våra kunder. Med vår och vaccin så har det blivit hopp om framtiden, och många börjar lyfta blicken mot hösten. Men vad kommer höstens utmaningar bli? Och vad kan du redan nu göra för att förbereda dig och din organisation?

Något facit för hur hösten 2021 kommer att te sig finns självklart inte, men jag ser redan nu några tydliga mönster som visar på att hösten kommer att bli utmanande:

  • Det kommer bli en stor rörlighet på jobbmarknaden. I möten med våra kunders ledare och medarbetare kan vi intyga att många funderar på att “hitta en ny utmaning” i höst. Det är som om hela Sverige har varit på en kollektiv föräldraledighet i 15 månader och har fått tid att fundera över livet och skall nu återgå till kontoret. Och vi vet vad som brukar hända då. Alla kommer självklart inte göra slag i saken, men det kommer bli rörligt och rörigt.
  • Det kommer saknas talanger. Redan innan pandemin var det brist på talanger, och vi upplever att de flesta företag är förhållandevis slimmade. När företag nu tar fart mot post-corona så kommer det verkligen märkas. USA är en spännande datapunkt eftersom de ligger några månader före oss i vaccinering, och de har haft stora problem att få igång sina företag på grund av just talangbrist.
  • Vi behöver lära oss ett nytt arbetssätt. De flesta verkar luta åt en hybridlösning i framtiden. Även om vi har lärt oss mycket under pandemin så är hybridlösningen faktiskt ett helt nytt arbetssätt. Vi upplever att många pratar om det, men få har satt ner foten kring hur de skall gå tillväga.

Några tips kring vad du kan göra redan nu:

  • Se till att återgången till jobbet blir en happening. Fokusera på saker som stärker tillhörighet och var noga med att det finns en spännande riktning och framtid för organisationen. Säkerställ att era ledare förstår vad de skall göra för att engagera sina medarbetare vid återgången.
  • Se över era talangbehov redan nu, och börja agera. Vilka funktioner behöver ni förstärka när ekonomin tar fart igen? Hur skall ni hitta de talangerna på en konkurrensutsatt arbetsmarknad?
  • Se till att inte bara prata om hybrida arbetssätt. Utgå från vilka affärsbehov ni har, fråga medarbetarna hur de vill ha det och designa sedan arbetssätt efter det. Fundera också på vilka förändringar som krävs inom ledarskap och kultur för att stötta de nya arbetssätten. Se till att involvera medarbetarna i förändringen – testa och utvärdera ofta.

Det kommer bli en spännande höst!

Hur kan vi hjälpa till?

Behöver din organisation ställa om för att möta framtiden?

Att framtidssäkra din organisation för en snabbföränderlig värld kräver insikter och relevanta åtgärder. Vi på Stardust levererar analys och de skräddarsydda förflyttningar som behövs.

Läs mer om vårt erbjudande kring organisationsutveckling och framtidens organisationer och boka kostnadsfri rådgivning.

Dela inlägget

Hallå där!

Vill du ha mer kunskap direkt i din inbox och dessutom ta del av nya guider och webbinarier? Prenumerera då här!

“Endast organisationer där anställda kan briljera kommer att vara framgångsrika i en ständigt föränderlig värld. Vårt uppdrag är att göra detta möjligt, nu och för framtiden.”